Kaos i Labour sikrer støtte til Brexit-aftale

0
1696
Storbritanniens premierminister Boris Johnson og EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker præsenterer aftalen på en pressemøde i Bruxelles torsdag. Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Det kan godt være at Boris Johnson med dagens aftale er kommet et langt skridt mod sit mål om at afslutte Brexit. Men han er afhængig af sine modstanderes svaghed.

Mediernes dækning af denne hektiske Brexit-uge fortsætter, som den begyndte. Medier som britiske BBC har i lighed med de fleste danske medier igen og igen sagt, at en Brexit-aftale var mere end usandsynlig. Og kritikken fortsætter, selv nu hvor den ligger på bordet – og på nettet.

Du kan læse alle 64 sider her: Boris Johnson’s Brexit deal in full: Read the full text of Britain’s agreement with the EU here

Aftalen indeholder en række nye bestemmelser især i forhold til Nordirland, der kan se frem at skulle blive under EU’s regler længere end de tre lande i Storbritannien – England, Skotland og Wales. Aftalen accepterer også, at EU har en del mere at skulle have sagt end Storbritannien i de forhandlinger om frihandel, der skal følge efter Brexit. Afgørende er det, at denne aftale undgår det såkaldte back stop, der kunne have holdt Storbritannien under EU’s regler ubegrænset.

Boris Johnsons mange kritikere kan regne en lang række forhindringer op, før denne aftale bliver til virkelighed. For eksempel skal EU parlamentet, der længe har pustet sig op i denne sag, stemme om aftalen. Og det samme skal parlamentet i London, der for første gang siden Falklands-krigen skal arbejde i weekenden.

Men kritikerne overser to afgørende faktorer. Alternativet til planen er reelt et Brexit uden en aftale, og det ønsker premierministerens modstandere i London og Strasbourg absolut ikke. Samtidig er hans modstandere i London klart svækkede.

Alternativet til planen er reelt et Brexit uden en aftale

Det gælder for det lille nordirske, konservative parti DUP, der længe har sidder på de afgørende ti mandater i det britiske parlament. Deres ledere har klart sagt fra overfor aftalen og frygter, at det vil ende med et farvel til fællesskabet med Storbritannien. Men derhjemme ønsker mange af partiets vælgere og medlemmer, at man går med i aftalen – og det kan tvinge ledelsen til at stemme ja på lørdag.

Kup i Labour

En godt tilfreds Boris Johnson forlader pressemødet i Bruxelles, hvor den nyforhandlede brexit-aftale mellem EU og Storbritannien. Foto: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Og det gælder også for det vigtigste oppositionsparti Labour, der nærmest er i opløsning. Lederen Jeremy Corbyn har længe virket udslukt og ude af stand til at formulere partiets holdning til for eksempel Brexit. I al stilfærdighed har nummer to i partiet, John McDonnell, overtaget magten over partiapparatet.

Sammen med sine allierede er McDonnell begyndt at rense ud i partiets medarbejdere, hvor 30 ledende personer, der er tæt på Corbyn, er blevet kaldt til en samtale om deres fremtidige job. Magtskiftet skaber samtidig ny uro i parlamentsgruppen. I dag forlod en af partiets medlemmer gruppen i parlamentet, simpelthen fordi hun ikke længere kunne holde Corbyn ud – og især tanken om at han med sine ekstreme holdninger kunne blive den næste premierminister.

I denne situation kan de britiske konservative regne med at en del medlemmer af Labour stemmer for aftalen – i en opgørelse er der tale om 25 politikere, der svigter deres eget partis ledelse. Så kan Boris Johnson få styr på sine egne konservative, så er den hjemme.