Imamer hjælper med undertrykkelse af muslimske kvinder i Vollsmose

0
3105
Arkivfoto

Et religiøst råd med tre imamer opererer i det skjulte i Odense, afslører Berlingske. Imamerne modsætter sig bl.a. at give skilsmisse til kvinder, hvis deres mænd ikke ønsker det

Et religiøst råd med tre imamer spiller en skjult og vigtig rolle i sager om muslimske skilsmisser og social kontrol af kvinder i Vollsmose i Odense. Det afslører Berlingske.

Avisen kan fortælle om kvinder, som nægtes skilsmisse af det religiøse råd. I et konkret eksempel fik en kvinde nej til skilsmisse, fordi hendes mand nægtede det. Manden opsøgte kvinden i hendes nye hjem og krævede seksuelle ydelser, selv om hun ville skilles.

“Hun kunne i følge imamen ikke sige nej, fordi de var islamisk gift,” fortæller Nader Ashkani, stifter af Ny Identitet, til Berlingske. Ny Identitet er en forening, der hjælper kvinder ud af æresrelaterede konflikter.

“Hovedparten af de henvendelser, vi får, stammer fra Odense, og flere af kvinderne fortæller om imamer og mænd med høj status, der rådgiver om skilsmisse, men som også vejleder i sager om kriminelle forhold,” siger Nader Ashkani til avisen.

Han fortæller til avisen, at medgifter på 300.000-350.000 kroner er med til at forhindre skilsmisser. Der er nemlig adskillige eksempler på, at imamen kræver medgiften, som parret har fået ved giftermålet, tilbagebetalt for at kunne godkende en skilsmisse.

Tager mandens perspektiv

En undersøgelse, som en ekspertgruppe har gennemført for Odense Kommune, anslår at op mod 1200 unge i Odense føler sig begrænset af deres familie i valg af kæreste eller ægtefælle. Det vurderes, at imamerne spiller en rolle i den negative sociale kontrol, som nogle kvinder lever under.

“Imamerne har utrolig stor magt, og der er desværre ikke altid den store kendskab til kvinders rettigheder eller forståelse for at kvinder kan have et ønske om at få en skilsmisse. Derfor bliver der også truffet forskellige beslutninger, hvor man primært tager mandens perspektiv,” siger Kefa Abu Ras, medstifter af foreningen Søstre mod vold og kontrol i Odense, til Berlingske.

Skaarup efterlyser handling

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup efterlyser handling fra regeringen. På Facebook skriver han:

“Det er helt almen kendt i brede kredse, at mange muslimske kvinder lever underlagt massiv social kontrol og religiøst betinget undertrykkelse. Det ved den socialdemokratiske regering udmærket. Men intet, absolut intet har den foretaget sig for at hjælpe de muslimske kvinder ud af deres undertrykkelse. Hvorfor ikke?”.

Ud over at rådgive om skilsmisser, spiller det religiøse råd også en rolle som mægler i stridigheder mellem kriminelle klaner i Odense.