Hottenxx og xxxxxdukke

0
1799
Torbjørn Fristed

Alt imens vi sidder og finder på nye ord, der skal forbydes og skammes væk, forsvinder mit Danmark, skriver folketingskandidat Torbjørn Fristed som reaktion på, at Gyldendal har valgt at fjerne otte rim med ord som neger og hottentot i en ny udgave af Halfdan Rasmussens digte

Torbjørn Fristed, kandidat til Folketinget for Dansk Folkeparti Haderslev, Sydjyske storkreds, Østerlundvej 7, Heager, Varde, skriver:

Jeg indrømmer det blankt. Jeg grinede, da jeg så overskriften om Gyldendals censur i de klassiske børnerim. Jeg har selv bogen stående, og har ofte valgt at forære den i forbindelse med barnedåb gennem årene. Fordi det er en god klassiker – en herlig samling af skæve, sjove og muntre børnerim. Jeg grinede, da jeg læste om den fornyede udgave, hvor flere ord er fjernet – fordi jeg troede, det var Rokokoposten, der var på spil. Og forbløffelsen var uden sammenligning, da jeg indså, at der skam var tale om reel nyhed.

I en ny udgave af Halfdan Rasmussens elskede børnerim med tegninger af Ib Spang Olsen har Gyldendal valgt at udelade 8 rim, fordi de indeholder ord som ’neger’ og ’hottentot’. Det lå i mit nyhedsfeed fra Politiken på Facebook.

Jeg blev faktisk rigtig trist. Hvor er det dog, vi er på vej hen?

Jeg er af den klare overbevisning, at man IKKE hverken fremmer kulturforståelse eller integration ved at censurere og lave om i den kultur, jeg er vokset op i og med. Tvært imod.

Skal jeg nu skamme mig over at have bogen stående i bogreolen? Skal jeg skamme mig over at have læst rimene op for mine børn?

Svaret er: Vel vil jeg ej. Vi er på vej i aldeles forkert retning. Alt imens vi sidder og finder på nye ord, der skal forbydes og skammes væk, forsvinder mit Danmark – mine værdier – den kultur, jeg er så stolt af – som sand mellem mine hænder. Jeg bliver trist, jeg bliver ked af det, jeg bliver bekymret – men mest af alt bliver jeg vred!

Er det ikke på tide, at vi vågner op og stopper dette vanvid? Og vedkender os den smukke danske kultur, hvor der er tilladt at sige negerdukke og negerboller, uden man skal placere sig duknakket i skammekrogen.

Og er der egentlig nogen derude, der har gjort sig den ulejlighed at SPØRGE en mørk (må jeg mon skrive det?), om han eller hun bliver krænket over et herligt gammelt børnerim? Mon ikke der er tale om en flok kulturradikale forvirrede mennesker, der burde tage en time i skammekrogen for at devaluere gode gamle Halfdan Rasmussen!

#jegtørgodtskriveneger