Har Danmark fået en vicestatsminister? Mette F kritiseres for udnævnelse

0
5582
Mette Frederiksen ankommer sammen med sin særlige rådgiver Martin Rossen (tv.) under regeringsforhandlingerne i juni. Martin Rossen bliver stabschef for et nyt sekretariat i Statsministeriet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) har udnævnt sin særlige rådgiver Martin Rossen til en slags superrådgiver i regeringen. Han får mere magt end de fleste ministre, mener Peter Skaarup (DF), som nu stiller spørgsmål om udnævnelsen til statsministeren

Kritikken regner ned over statsminister Mette Frederiksen (S), efter at hun har givet sin særlige rådgiver Martin Rossen en ny, stærkt position i regeringen.

Martin Rossen er udnævnt til stabschef for et nyt, politisk sekretariat i Statsministeriet. Han bliver desuden medlem af regeringens to centrale udvalg, Økonomiudvalget og Koordinationsudvalget.

Det er første gang en ikke-folkevalgt bliver medlem af de to udvalg, hvor det normalt kun er regeringens topministre, der har sæde. En ekspert, professor emeritus Jørgen Grønnegaard Christensen, sammenligner i Politiken den nye position med en slags vicestatsminister.

Samme vurdering anlægger dagbladet Børsens chefredaktør Niels Lunde:

”Med udnævnelsen af Martin Rossen har landet de facto fået en vicestatsminister, der ikke står til ansvar for Folketinget. Set med parlamentariske briller er det en farlig vej at give sig ud på,” skriver Lunde i avisens leder.

DF vil have svar fra Mette Frederiksen

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup er enig:

”Rossen kommer til at være mere magtfuld end langt de fleste ministre, men vi har ingen mulighed for at holde øje med, hvad han laver, og hvordan han gør det. Det er meget problematisk,” siger han til Berlingske.

Peter Skaarup vil nu stille spørgsmål til Mette Frederiksen om udnævnelsen:

»Vi bliver nødt til med det samme at få svar på, hvordan Folketinget skal kontrollere Rossen, når han nu sidder i de magtfulde K-udvalg og Ø-udvalg. Vi vil også have svar på, hvorfor det er rimeligt, at der skal bruges så mange af skatteborgernes penge på hele tre særlige rådgivere, som det her reelt er,« siger Peter Skaarup.

Med det sidste henviser han til, at Mette Frederiksen har udnævnt yderligere to særlige rådgivere, som bliver en del af det nye sekretariat. De tre rådgivere får tilsammen en årsløn på 3,368 mio. kr. eksklusiv pension.

Martin Rossen under ankommer sammen med Nicolai Wammen og Mette Frederiksen til regeringsforhandlingerne i juni p Christiansborg. Rossen har hidtil haft titel af stabschef i Socialdemokratiet og går for at være den mest indflydelsesrige i partiet næst efter partiformand Mette Frederiksen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Løkke: Det smager af magtfuldkommenhed

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen kritiserer udnævnelsen af Martin Rossen i skarpe vendinger. Han skriver på Twitter:

”En ting er tredoblingen af politiske rådgivere i statsministeriet. Det er jo “bare” skattekroner, men at sætte en politisk udpeget i spidsen for et sekretariatet af neutrale embedsmænd, det er et frontalangreb på den danske forvaltningstradition. Det smager af magtfuldkommenhed”.

Lars Løkke Rasmussen på Twitter.

Socialdemokratiets nye politiske ordfører Jesper Petersen havde torsdag en travl dag med at forsvare sin statsminister og Martin Rossen, der ikke selv ville lade sig interviewe. Jesper Petersen afviser, at Danmark nu har fået en vicestatsminister:

”Han (Martin Rossen, red.) er ikke minister. Han har titel af stabschef og er ansat på særlige vilkår (…) Han har ikke noget resor, han har ikke nogen portefølje, og han kommer ikke med lovforslag. Han indgår i regeringsinterne udvalg. Det kan statsministeren sammensætte som hun vil,” sagde han bl.a. til Politiken.