Forening for eksmuslimer truet ud af Vollsmose

0
2310
Mustafa Sayegh er selvstændig malermester og har stiftet Foreningen Frafalden for eksmuslimer.

Repræsentanter for foreningen “Frafalden” blev truet med tæv, da de i weekenden tog til Odense-bydelen Vollsmose for at dele flyers ud. ”Det understreger bare, hvor vigtigt det er, at vi kommer i de her områder,” siger stifteren af Frafalden, Mustafa Sayegh

En ny forening for eksmuslimer nåede kun at være på besøg i Odense-bydelen Vollsmose i ganske kort tid i lørdags. Så måtte de to repræsentanter for Frafalden skynde sig væk. Det skete efter trusler om tæv og efter at flere vrede beboere havde revet foreningens flyers i stykker og råbt, at de skulle skride.

Mustafa Sayegh, der er stifter og bestyrelsesformand for Frafalden, lader sig dog ikke skræmme. Det var ham, der sammen med en bestyrelseskollega tog turen til Vollsmose. Han vidste godt, at Frafalden ikke ville være en populær gæst i bydelen, hvor der er mange muslimer og store problemer med negativ social kontrol.

“Vi vidste godt, at vi ikke ville være velkomne, og derfor havde vi kontaktet politiet i forvejen. Vi nåede ikke at komme ind i området, før vi var nødt til at køre igen. Der var en fyr, der tog fat i mig og ville slås, så vi fornemmede, at der ikke ville gå lang tid, før det gik galt. Men vi kommer tilbage. Planen er, at vi skal ud de her steder, hvor der er mange muslimer. Det er jo her, der er brug for foreningen,” siger Mustafa Sayegh til ditOverblik.

Bestyrelsen vil nu drøfte, hvordan man fremadrettet kan besøge ghettoområder på en måde, hvor det er sikkert og meningsfuldt.

“Vi vil besøge Vollsmose, Mjølnerparken, Gellerupplanen og andre steder, hvor der er mange muslimer. De her mennesker, der truer os, er også med til at undertrykke og chikanere muslimer, der vil forlade islam. Så det understreger bare, hvor vigtigt det er, at vi kommer i de her områder,” siger Mustafa Sayegh.

Retten til at fravælge religion

Mustafa Sayegh er selv vokset op med islam i et ghettokvarter i Kolding. Som ung besluttede han at bryde med islam, fordi han mente, at religionen stod i vejen for hans ønske om at blive en del af det danske samfund. Det udløste både trusler og chikane fra gamle trosfæller, og det er de erfaringer, som i august fik Mustafa Sayegh til at stifte Frafalden. En forening, som under sloganet “Frafald er et frit valg – ikke en synd” fungerer som netværk for personer, der har eller ønsker at forlade islam.

“Eks-muslimer er en overset og udsat minoritet, som har behov for en stemme. Det er derfor, jeg har valgt at tage initiativ til Foreningen Frafalden. Jeg mener, at det bør være ethvert menneskes helt naturlige ret at vælge eller fravælge enhver religion,” forklarede Mustafa Sayegh, da foreningen blev stiftet.

25 aktive medlemmer

Frafalden har i dag 25 aktive medlemmer og 40 støttemedlemmer. Foreningen arrangerer fællesspisning, ture mv. for medlemmer med det formål at skabe et stærkt netværk blandt eks-muslimer.

”Jeg synes, vi er kommet godt fra start. Det er gået bedre end forventet, når man tænker på, at vi er en ny forening, og der er meget paranoia blandt eks-muslimer. Folk skal lige se os an – se om vi er reelle. Vi har også en screeningsproces, så det tager lidt tid at blive medlem. Vi skal være sikre på, at dem, der vi tager med, reelt er eks-muslimer. At det ikke er folk, der vil spionere,” fortæller Mustafa Sayegh.

Det koster 200 kroner årligt at være aktiv eller støttemedlem i Frafalden.

Du kan læse mere om Frafalden her

Læs også:

Mustafa fik trusler, da han forlod islam: Nu stifter han ny forening for eks-muslimer

Mustafa Sayegh: “Islam stod i vejen for min integration”