DF: Danmark skal ikke løfte en finger for dødsdømte Said Mansour

0
4156
Den terrordømte Said Mansour, også kendt som boghandleren fra Brønshøj, fotograferet da han forlod byretten i København i 2004. Foto: AFP PHOTO Rune Feldt/Scanpix Denmark 2007

Den danske regering skal ikke blande sig i, hvordan styret i Marokko retsforfølger den terrordømte tidligere danske statsborger Said Mansour. Det mener Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt

Danmark skal “ikke løfte så meget som en finger” for den terrordømte Said Mansour, som efter udvisning fra Danmark nu er blevet dødsdømt i Marokko. Det siger Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt til BT. Han har kaldt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et samråd, hvor ministeren skal svare på følgende:

“Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at Said Mansour aldrig indfinder sig i Danmark på ny?”.

Terrordømt i Danmark

Said Mansour, kendt som ‘Boghandleren fra Brønshøj’, er dømt to gange i Danmark for at opildne til terror. Han blev i januar 2019 udvist til Marokko, hvor han er anklaget for at være involveret i et terrorangreb i Casablanca i 2003, hvor 12 selvmordsbombere dræbte 33 personer.

Udleveringen til Marokko skete efter en aftale mellem Udlændinge- og Integrationsministeriet og de marokkanske myndigheder. I den ikke-offentliggjorte aftale, som daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) indgik, står der bl.a., at Said Mansour ikke vil blive udsat for tortur. Trods denne aftale, er den 60-årige Said Mansour, som blev familiesammenført fra Marokko til Danmark i 1983, nu dømt til døden.

De danske myndigheder skriver i følge BT i en mail til Said Mansours herboende børn, at regeringen arbejder på at sikre, at Marokko overholder “de officielle forsikringer”. Men Dansk Folkeparti mener, at Danmark blande sig helt uden om retsforfølgelsen af Said Mansour:

“Vi finder det fuldstændig oprørende, at Danmark så meget som løfter en finger for ham. Det vil vi have en forklaring på, og vi vil prøve at bremse det. Jeg er helt kold over for, hvad der sker med Said Mansour. Han er ikke længere dansk statsborger, han er ikke længere vores ansvar,” siger DFs næstformand Morten Messerschmidt til BT.

“Jeg er helt kold over for, hvad der sker med Said Mansour”

Morten Messerschmidt, næstformand for DF, til BT
Morten Messerschmidt, næstformand for Dansk Folkeparti, klima- energi- og EU-ordfører. Foto: Carsten Lundager

Ikke Danmarks ansvar

Han mener, at det ikke er Danmarks opgave at sikre, at Said Mansours menneskerettigheder overholdes:

“I min bog har Said Mansour ikke nogen menneskerettigheder. Dem afskriver man sig, når man fratager andre fra at leve i fred og sikkerhed,” siger Messerschmidt til BT.

DF-næstformanden går ikke ind for dødsstraf men siger, at Marokkos straffesystem ikke angår ham, og det ikke er Danmarks ansvar om Said Mansour dømmes til døden:

“Nej. Vi har en interesse i at slippe af med folk som Said Mansour. Og det er et fremragende eksempel, som måtte skræmme andre, der sidder i Danmark og gør sig hede tanker om terrorisme. De skal vide, at vi handler konsekvent, og at vi er fuldstændig kolde, i forhold til hvad der sker med dem, når de er ude af Danmark,” siger Morten Messerschmidt til BT.

“det er et fremragende eksempel, som måtte skræmme andre, der sidder i Danmark og gør sig hede tanker om terrorisme”

Dødsdom eksekveres næppe

Dødsdommen er appelleret og Said Mansour skal i retten igen den 9. november. Men selv om dødsdømmen stadfæstes, er der ret stor sandsynlighed for, at den ikke eksekveres. Siden 1993 har eksekveringen af dødsdomme nemlig været suspenderet i Marokko.

Ud over samrådet har Morten Messerschmidt også spurgt justitsminister Nick Hækkerup (S), om den danske stat afholder udgifterne til Said Mansours danske forsvarsadvokat, Eigil Strand, eller andre, der er involveret i retssagen i Marokko.

Læs også:

Det er Said Mansours eget ansvar, at han nu er dømt til døden