Dansk Folkepartis familieordfører Pernille Bendixen glæder sig, over at pulje til dagpleje-uddannelse, som DF fik med i aftale i 2017, nu er i gang med at blive brugt

Hvis du har et barn eller barnebarn i dagpleje, så er der stadig større chance for, at dagplejeren har en pædagogisk uddannelse.

Ifølge fagforbundet FOA er der stadig flere dagplejere, som har en pædagogisk baggrund, og over de næste fem år vil ca. 140 dagplejere få en uddanelse som pædagogisk assistent.

I 2017 indgik et stort flertal af partier aftalen ”Stærke dagtilbud – alle børn skal med i fællesskabet”. Her blev der sat 165 millioner kroner af til kompetenceløft i dagtilbud, og heraf fik Dansk Folkeparti afsat 50 millioner kroner særskilt til dagplejen.

De penge er nu i fuld gang med at blive brugt. Dansk Folkepartis børne- og familieordfører Pernille Bendixen har netop fået svar fra børne- og socialminister Mai Mercado (K), der fortæller, at 73 kommuner i 2018 søgte om tilskud fra puljen til dagpleje-uddannelsen. De 73 kommuner vil tilsammen få penge til at uddanne ca. 112 dagplejere. Samlet rækker den 50 mio. kroner store pulje til uddannelse af ca. 140 dagplejere.

”Det er måske ikke voldsomt mange, men det er et vigtigt politisk signal. Det understreger, at vi anerkender dagplejen som et vigtigt pasningstilbud,” siger Pernille Bendixen.

Pernille Bendixen, børne- og familieordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

1-årig uddannelse er en blåstempling

PAU-uddannelsen for dagplejere varer et år, hvor den studerende får en grundlæggende viden om omsorg for børn, aktiviteter for børn samt viden om kost, motion, konflikthåndtering mv.

Pernille Bendixen, der selv har arbejdet som dagplejer i Odense i 11 år og har efteruddannet sig med en stribe kurser, mener, at det er vigtigt, at kurserne nu kan suppleres med en egentlig uddannelse.

”Jeg har lært utroligt meget på de kurser, jeg har deltaget i. Problemet er bare, at de ikke anerkendes på samme måde som en uddannelse. PAU-uddannelsen er en blåstempling af dagplejen og vil forhåbentlig få flere til at se dagplejen som et godt alternativ”.

Men hvorfor er det overhovedet nødvendigt at have dagplejen, når der er vuggestuer?

”Det at have sit barn i dagpleje er noget helt andet end i en vuggestue. Dagplejeren passer børnene i sit egen hjem og der er maksimalt fire børn, så derfor er det et rigtig godt sted for mere sensible børn. Som forælder er det den samme person, du møder morgen og eftermiddag, så du får en ret god fornemmelse af, hvad der er foregået for dit barn i løbet af dagen,” siger Pernille Bendixen.