Folketinget førstebehandlede tirsdag et forslag fra Dansk Folkeparti om et tre måneders pasningsloft for dyr der anbringes på internat. Regeringen er imod, men DF-ordfører kæmper videre

”Lige nu har vi seks hunde i dette limbo, blandt andet en hund, der har været her i fem måneder. Hundens ejer er varetægtsfængslet og vil ikke overdrage den til os. I sidste uge blev hunden afhentet af en af ejerens bekendte, men der gik kun to dage, så fandt vi den efterladt i vores løbegård på internatet, med en seddel, hvorpå der stod, at den bekendte ikke kunne passe hunden alligevel. Så nu starter vi forfra. Det er så forfærdeligt at se på, hvordan denne skønne hunds skæbne er uafklaret”.

Sådan sagde direktør for Dyreværnet, Rikke Christensen-Lee, for nylig til foreningens egen hjemmeside, dyrevaernet.dk. Problemet hun talte om, er de kæledyr, som anbringes på Dyreværnets internater, fordi deres ejere fængsles eller tvangsindlægges og ikke vil tillade, at dyret overdrages til en ny ejer.

Sidste år havde Dyrenes Beskyttelse og Dyreværnet i alt 113 hunde og 97 katte anbragt på deres internater, fordi ejeren var fængslet eller indlagt. Nogle dyr var anbragt i op til et år, og det er alt for lang tid, mener Dyreværnets direktør.

”Lige nu har vi seks hunde i dette limbo, blandt andet en hund, der har været her i fem måneder. Hundens ejer er varetægtsfængslet og vil ikke overdrage den til os”

Rikke Christensen-Lee, Dyreværnet, til dyrevaernet.dk

Tre måneders grænse

Hun har foreslået en grænse på tre måneder, og tirsdag i denne uge blev dette forslag prøvet af i Folketinget. Dansk Folkeparti har nemlig rejst et beslutningsforslag om at indføre et pasningsloft for anbragte dyr på tre måneder. Derefter skal internatet kunne videreformidle dyret til nye ejere, mener DF.

”Hvad er det der retfærdiggør at et dyr skal fængsles, blot fordi ejeren er det? Det her forslag kommer på baggrund af et opråb fra Dyreværnet. De oplever flere sager, og de oplever at dyr sidder i længere tid og at de kommer igen og igen. Selvom man gør en indsats for disse dyr, så er det altså ikke et optimalt liv for dyrene. B127 (beslutningsforslaget, red.) giver mulighed for at fratage ejerskabet af disse dyr. På den måde kan de videreformidles, og få en ny familie der både vil og kan leve op til det ansvar der følger med at have et dyr. Det er dyrevelfærd,” sagde DFs dyrevelfærdsordfører Karina Due ved førstebehandlingen.

Flertal imod tre måneders grænse

Foreløbig er der dog ikke flertal i Folketinget for DFs forslag. Regeringen og dele af venstrefløjen er imod. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er ”enig i intentionerne”, sagde han, men Jakob Ellemann-Jensen mener ikke, at anbringelsen på internat udgør et dyrevelfærdsproblem. Og ministeren vil ikke være med til at fratage syge mennesker deres dyr.

Jakob Ellemann-Jensen er dog indstillet på, at problemet skal undersøges mere grundigt, og det vil Karina Due nu holde ham fast på. Hun vil blandt andet have undersøgt, hvor mange ressourcer, der bruges på anbringelserne, og hvordan fordelingen mellem fængslede og syge/tvangsindlagte er blandt ejerne.

”Så kan vi måske lave en løsning, hvor det kun er fængsledes dyr, der kan videreformidles,” siger Karina Due.

Karina Due., dyrevelfærdsordfører for DF. Foto: Steen Brogaard

Optager tid og pladser på internater

Hun afviser kritik fra blandt andet Enhedslisten, som under førstebehandlingen sagde, at der var tale om en meget lille gruppe dyr sammenlignet med eksempelvis dyrene på danske minkfarme, som Enhedslisten vil have forbudt.

”Problemet med anbragte dyr er i mine øjne stort. Og uanset hvor mange dyr der er tale om, så lægger det beslag på både tid og pladser på internaterne. Det er mange ressourcer, som kunne have været brugt på andre ting,” siger Karina Due.

Socialdemokratiet er positivt stemt overfor forslaget. Alternativet har ikke gjort sin stilling op, men er ”nysgerrigt afventende”. SF og Radikale er imod en tre måneders grænse men vil gerne se på løsninger, så dyr ikke havner på internater på ubestemt tid, sagde SFs Trine Torp på vegne af de to partier.