Vistisen om professors bekymring: Hun viser sin personlige foragt for ny EU-alliance

0
2505
Ritzau-artikel på Mediawatch, hvor Marlene Wind udtaler sig om den nye alliance af euroskeptiske partier, som DF er en del af.

Professor Marlene Wind advarer om risiko for fake news, disinformation og russisk indflydelse, fordi Marine Le Pen og hendes franske National Samling er blevet en del af en ny euroskeptisk gruppe i EU-parlamentet med Dansk Folkeparti. DFs gruppeformand i parlamentet, Anders Vistisen, afviser kritikken 

Det øger risikoen for fake news, disinformation og russisk påvirkning, at den franske politiker Marine Le Pen og hendes parti National Samling er blevet en del af en ny euroskeptisk alliance i EU-Parlamentet mellem nationalkonservative partier, som Dansk Folkeparti også er en del af.

Det mener professor og EU-ekspert Marlene Wind i følge Ritzau.

Marlene Wind, der er kendt for sine EU-positive synspunkter, mener at ”det er en reel bekymring”, fordi Le Pen og National Samling har relationer til Rusland og ifølge Wind har fået kampagnepenge fra den russiske præsident Vladimir Putin.

”Man kan godt blive bekymret over, hvor pengene til deres kampagner kommer fra. Men også disinformation og fake news. Er det noget, de spreder og vil bidrage til? Det er en reel bekymring,” siger hun til Ritzau.

”Man kan godt blive bekymret over, hvor pengene til deres kampagner kommer fra. Men også disinformation og fake news”

Marlene Wind, professor, til Ritzau

Hendes personlig holdning, ikke videnskab

Professorens udtalelser kritiseres skarpt af Dansk Folkepartis gruppeformand Anders Vistisen:

”Hun blander alt muligt sammen i en pærevælling. Selvfølgelig er der en risiko for, at Rusland vil forsøge at påvirke Europaparlamentsvalget, men hun påviser ikke, hvorfor det skulle være særlig slemt i Frankrig eller andre steder. I det hele taget er der vist kun tale om hendes personlige holdning til Marine Le Pen, end der er tale om et forskningsmæssigt synspunkt,” siger Anders Vistisen.

Men er der ikke grund til bekymring over Le Pens relationer til Rusland?

”Der er generelt grund til en bekymring over fælles EU-udenrigspolitik, fordi stemningen i lande som Frankrig, Italien og Tyskland er langt mere pro-russisk end i Danmark. Det kan vi bl.a. se på, at Frankrig har haft travlt med at sælge hangarskibe til russerne, mens tyskerne er meget forhippet på at købe russisk gas, der sjovt nok ikke er ramt af EU´s sanktioner. Lige præcis derfor skal man, hvis man er bekymret for Rusland, være begejstret for, at Dansk Folkeparti, som det eneste parti i EU-Parlamentet, kæmper for retten til at føre national udenrigspolitik, så vi fra dansk side kan sikre, at Nato stadig er krumtappen i Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitik,” siger Anders Vistisen.

Anders Vistisen, EU-parlamentsmedlem for Dansk Folkeparti.

Marlene Wind: Slagord og overskrifter

Den nye alliance af euroskeptiske partier er døbt ”Europæisk Alliance for Folk og Nationer” og tæller foruden DF partier som italienske Lega, AfD fra Tyskland og De Sande Finner. Alliancen har tre bærende temaer: Nationernes Europa med nationalstaten i centrum, stop for illegal indvandring og beskyttelse af national kultur og identitet. Men Marlene Wind stiller sig kritisk overfor alliancens samarbejdsmuligheder, fordi partierne er uenige om, hvad der skal gøres ved f.eks. indvandringen.

”Det handler om slagord og overskrifter, mere end det handler om substantiel politik,” siger Marlene Wind til Ritzau.

Den vurdering er Anders Vistisen selv sagt ikke enig i:

”Vi tror egentlig, at vi har større ideologisk fællesmængde med partierne i alliancen, end Socialdemokraterne har med ekskommunister og homofober i Østeuropa. Eller Venstre har med deres gruppeformand Guy Verhofstadt, der ofte og meget klart taler om oprettelsen af Europas Forenede Stater. Eller Konservative i Danmark har med Victor Orban og hans parti i Ungarn,” siger han.

Anders Vistisen: Beviser min bogs pointe

DFs gruppeformand udgav i marts bogen ”Det store EU-bedrag”, som kritiserede eksperter og mediers dækning af EU. Her kritiserede han bl.a. Marlene Wind for at være ”et partisk indspark i debatten” og han mente, at medierne burde titulere hende som ”superfan af EU” frem for ekspert. Hendes udtalelser om den nye alliance bekræfter ham i det synspunkt, siger han.

”Det er symptomatisk for bogens pointe, at Marlene Wind, der på Twitter nærmest har givet udtryk for sin frådende foragt for deltagerne i den nye alliance, får lov at stå uimodsagt og som ekspertkilde i et Ritzau-telegram, hvor hun ingen faglig indsigt bidrager med. Og kun kommer med sin holdningsmæssig udgydelse og personlig foragt mod partier, der virker på et nationalt grundlag. Det beviser med al tydelighed bogens berettigelse,” mener Anders Vistisen.

Professor Marlene Wind på Twitter om den nye alliance af euroskeptiske og nationalkonservative partier.