Facebook vil have folketingsmedlem fra DF til at fjerne opslag

0
7518
Pernille Bendixen, fungerende kulturordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Facebook har bedt DFs Pernille Bendixen fjerne et opslag om sortes racisme mod hvide i USA. Grotesk, mener Pernille Bendixen, som via sin advokat nu kræver dokumentation fra Facebook for at opslaget skulle være hadefuldt

I sidste uge fik Christian Frei to gange fjernet et opslag fra Facebook, hvor han skrev om en ferie i USA, hvor hans forældre blev udsat for forskelsbehandlinger og trusler fra sorte. Det skete med den begrundelse, at opslaget var i strid med Facebooks regler om hadefuld retorik.

Læs artiklen med Christian Freis beretning her: Christian skrev om sortes racisme mod hvide i USA – og fik sine indlæg fjernet af Facebook

Helt grotesk, mente Christian Frei, der til daglig er medlemssekretær hos Dansk Folkeparti på Christiansborg. Det samme mente Pernille Bendixen, der pt. er indkaldt til Folketinget som suppleant, og har Christian Frei som sekretær. Hun valgte derfor at bringe Christian Freis opslag på sin facebookside og indtil videre er hun sluppet for at få det fjernet. Facebook tillader nemlig folketingsmedlemmer en større grad af ytringsfrihed end almindelige brugere.

Christian med sine forældre under turen til USA i 2001. På turen oplevede Christians far at blive ignoreret i 45 minutter, da de ville købe busbilletter i et sort kvarter i Washington, og de blev truet, da de gik i gennem et sort kvarter.

Eller gør de? Onsdag fik Pernille Bendixen en mail fra Facebook. Her beder en Kelly Thomas, der er “Politicis and Government Outreach Manager” hos Facebook, Pernille Bendixen om at fjerne sit opslag så hurtigt som muligt. Årsagen er, at opslaget er i strid med Facebooks “fællesskabsregler”:

“Som det er beskrevet i vores fællesskabsstandarder tillader vi ikke hadefulde ytringer på Facebook, fordi det skaber et miljø med trusler og udstødelse og i nogle tilfælde kan fremme den virkelige verden vold,” skriver Kelly Thomas.

Præcis hvad det er i Christian Freys beretning, som Facebook ikke accepterer, fremgår ikke. Det har Christian Frei heller ikke kunnet få et svar på. Facebooks øverste chef i Norden, Martin Ruby, har overfor ditOverblik heller ikke kunnet give en mere konkret begrundelse, end at det er Christians “sprogbrug”:

“Der er nogle der er ved at se på sagen, i første omgang blev opslaget nedtaget pga den konkrete sprogbrug. Jeg ved endnu ikke om det også var tilfældet i anden ombæring,” skrev Martin Ruby, Head of Public Policy for Facebook i Norden, Holland og Belgien, mandag i en sms til ditOverblik.

Beskeden til Pernille Bendixen fra Facebook.

Kræver dokumentation

Pernille Bendixen har dog ikke tænkt sig at fjerne opslaget. I stedet er hun gået til sin advokat, som nu har bedt Facebook dokumentere, hvor der er tale om “hadtale” i Christian Freis opslag.

“Og vi går videre med sagen, hvis de fastholder deres krav,” skriver Pernille Bendixen på sin facebookside.

Christian Frei lagde sit opslag med overskriften “Om der findes racisme i USA?! Også i den grad!” på Facebook torsdag i sidste uge. Kort efter blev det blokeret og han fik besked om, at han overtrådte fællesskabsreglerne. Derefter rettede han et enkelt ord i sit opslag – ordet “negeren”, som Christian, der som adoptivbarn fra Sri Lanka selv er mørk, havde brugt om en afroamerikansk kvinde. Det blev ændret til “damen”.

Men ændringen var ikke nok for Facebook. Der gik bare 52 minutter, så var indlægget fjernet igen, og Christian fik igen besked om, at han havde overtrådt fællesskabsreglerne “på grund af hadefuld retorik”.

“Facebook accepterer ikke, hvis racismen begås af sorte imod hvide – og at man tilmed skriver en beretning om det. Jeg er simpelthen målløs,” skrev han derefter i en kommentar på Facebook.

Kan ikke få forklaring

Pernille Bendixen finder Facebooks adfærd stærkt problematisk. Hun mener ikke, at Christian Freis ferieberetning er hadefuld, og hun finder det urimeligt, at man som bruger ikke kan få uddybende forklaringer når man får fjernet opslag fra det medie, som i dag er rammen om en meget stor del af danskernes demokratiske debat.

Samtidig peger hun på det groteske i, at Christian Freis beretning blev fjernet, samtidig med, at Facebook i otte dage lod en video med en voldtægt af et halvandet år gammelt barn ligge på Facebook, inden den blev fjernet. Trods adskillige anmeldelser fra brugere. En sag som BT afdækker i dag, og som Facebooks nordiske kommunikationschef har beklaget.

“Jeg må simpelthen undre mig over, hvordan en voldtægtsvideo af et halvanden års barn kan “leve” i 8 dage på FB imens Freis opslag slettes inden for en time. Og at FB er SÅ opsatte på at jeg fjerner opslaget at de skriver til mig på den måde. Jeg er spændt på at se, hvad der nu sker?,” skriver Pernille Bendixen på Facebook.

Læs artiklen: Christian skrev om sortes racisme mod hvide i USA – og fik sine indlæg fjernet af Facebook