Pia Kjærsgaard: Hvor var regeringens kritik af raceopdelt demonstration?

0
2465
Omkring 15.000 mennesker deltog forrige søndag i en demonstration mod racisme i København, arrangeret af den danske afdeling af Black Lives Matter. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Pia Kjærsgaard kritiserer regeringen for at reagere alt for sent med kritik af Black Lives Matter-demonstrationen i København, hvor hvide deltagere blev bedt om at holde sig i baggrunden

Justitsminister Nick Hækkerup (S) bryder sig ikke om, at en demonstration mod racisme deles op i folk med mørk og lys hud. Det lod han forstå, da han onsdag i Folketingets spørgetid skulle svare på spørgsmål om den store Black Lives Matter-demonstration i København forrige søndag. Her havde arrangørerne med den omstridte Bwalya Sørensen i spidsen opfordret hvide deltagere til holde sig i baggrunden og til ikke at råbe med på visse slagord.

“Fra et personligt perspektiv kan jeg sige, at jeg ikke er enig med tilgangen til bekæmpelse af racisme, som talspersonen for Black Lives Matter Denmark ifølge medierne har været eksponent for. Jeg tror, at kampen for lighed og ligestilling og kampen mod racisme bedst kæmpes ved at forene og samle – ikke ved at skabe nye skel,” sagde justitsministeren.

Det var Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard, der havde bedt justitsministeren svare på spørgsmål om demonstrationen, og hun mener, at det er alt for sent regeringen melder en holdning ud til demonstrationen.

“Jeg synes ikke rigtig, vi har hørt noget fra ministerens side. Det er jo fint, at ministeren nu kan stå og sige noget. Men hvis der var sagt, at alle hvide danskere er velkomne, mørke og muslimer er uvelkomne og skal forlade demonstrationen, hvordan havde ministeren så reageret? Så havde ministeren og de røde støttepartier – og faktisk også os andre – sagt: Det kan bare ikke være rigtigt. Men der er jo ikke nogen holdning til det her, og det synes jeg er dybt forkasteligt,” sagde Pia Kjærsgaard til justitsministeren.

“Hvis der var sagt, at alle hvide danskere er velkomne, mørke og muslimer er uvelkomne og skal forlade demonstrationen, hvordan havde ministeren så reageret?”

Pia Kjærsgaard til justitsminister Nick Hækkerup
Pia Kjærsgaard under Folketingets spørgetid onsdag, hvor hun afkrævede justitsministeren en holdning til Black Lives Matter-demonstrationen. Fra Folketings-TV

Hun finder det grænseoverskridende og “fuldstændig udansk” at lave en demonstration, hvor man opfordrer folk med en bestemt hudfarve til at holde sig i baggrunden.

“Er det overhovedet lovligt at bede folk om at opdele sig efter hudfarve? Hvorfor har man ikke reageret imod det? Kan ministeren forestille sig det omvendte, altså at en hvid dansker gjorde det samme og sagde, at hvide skal stå forrest, og at alle sorte skal stå bagved? Eller at en etnisk hvid dansker sagde: Hvide danskere forrest, og arabere med muslimsk baggrund skal stå bagest? Altså, jeg kan næsten ikke holde ud at sige det, for jeg synes simpelt hen, at det er så grænseoverskridende,” sagde Pia Kjærsgaard.

“ER DET OVERHOVEDET LOVLIGT AT BEDE FOLK OM AT OPDELE SIG EFTER HUDFARVE? HVORFOR HAR MAN IKKE REAGERET IMOD DET?”

Pia Kjærsgaard til justitsminister Nick Hækkerup

Berøringsangst?

Hun ville vide, om det skyldes berøringsangst, at der ikke har været en reaktion fra regeringen på Bwalya Sørensens optræden. Men det afviste ministeren, ligesom han afviste, at regeringen synes det er ok med en raceopdelt demonstration, hvis blot det er farvede personer, der står for demonstrationen.

“Uanset om det kommer fra det yderste højre eller det yderste venstre eller fra islamister eller fra nogen som helst andre, så tror jeg, at vi bedst tager kampen for ligestilling, kampen for lighed og kampen mod racisme, ved at forene og ved at samle og ikke ved at skille,” sagde justitsministeren.

Debatten kan ses / læses her 

Justitsminister Nick Hækkerup under Folketingets spørgetid onsdag, hvor hun afkrævede justitsministeren en holdning til Black Lives Matter-demonstrationen. Fra Folketings-TV