Brexit: EU-Parlamentet giver briterne hele skylden

0
2017
DFs EU-parlamentariker Peter Kofod taler på årsmødet i Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Stort flertal i Europa-Parlamentet lægger hele skylden på Storbritannien, hvis Brexit ender med no-deal. ”Parlamentet lever i et parallelt univers,” siger DFs EU-parlamentsmedlem Peter Kofod, som stemte imod Brexit-resolution

Det hele er briternes skyld. Det er nogenlunde budskabet i en resolution, som et stort flertal i Europa Parlamentet vedtog onsdag. 544 stemte for, 16 imod og 38 hverken for eller imod.

Dansk Folkepartis EP-medlem Peter Kofod stemte imod. Han er vred over resolutionen og mener, at der er tale om en ”fuldstændig forkert” opfattelse af situationen.

”Det her udstiller, at EU-parlamentet lever i sit eget parallelsamfund. For det første har begge parter et ansvar for, at man ikke har kunnet levere en aftale, som det britiske parlament synes har været tilstrækkelig. For det andet viser det her, at der overhovedet ingen selvrefleksion er i EU-systemet over Brexit. Man tænker slet ikke den tanke, at når et flertal af briterne ønsker at forlade klubben, var det måske på tide at se på, om systemet har fejlet,” siger Peter Kofod.

Resolutionen, som nu sendes til EU-kommissionen og Rådet, er forhandlet på plads af et flertal af de politiske grupper i EU-Parlamentet. Det er især denne sætning i resolutionen, som Peter Kofod kritiserer:

Europa-Parlamentet understreger, at såfremt Det Forenede Kongerige udtræder af EU uden en aftale, hviler ansvaret herfor udelukkende på den britiske regering.

Skærer bid for bid af selvbestemmelsen

Peter Kofod mener, at læren af Brexit burde være en helt anden hos de EU-begejstrede parlamentarikere og andre i EU-systemet, som giver briterne skylden:

”Man skærer bid for bid i den nationale selvbestemmelse. Talk of the town lige nu i EU er en EU-hær, og der tales europæisk minimumsløn. Det er føderationen, der er på dagsorden. For når nogen er sure over noget, så er EU’s medicin altid mere EU. Men det er jo helt omvendt. Brexit er ikke nogen sygdom. Det er et symptom på dårligdommene i EU-systemet. Derfor burde svaret være mindre EU og mere nationalstat”.

Peter Kofod mener ikke, at EU-systemet har vist tilstrækkelig forhandlingsvilje overfor den nye britiske premierminister Boris Johnson:

”Det er også i vores interesse, at briterne kommer ud af EU på en ordentlig måde. Når der kommer en ny premierminister, burde man have genåbnet forhandlingerne og set på, hvad det er briterne kommer med, så der kan findes en fornuftig aftale,” siger Peter Kofod.

Resolutionen fra EU-parlamentet kan læses her.