Briterne har ikke længere selv kontrollen over deres skilsmisse fra EU. En hård Brexit den 12. april bliver stadig mere sandsynlig
I timerne efter diskussionen om Brexit på EU’s topmøde torsdag aften flød Twitter over med ondskabsfulde kommentarer om Theresa May. Den britiske premierminister talte længe og uden mening på mødet – enkelte beskriver hende endda som forvirret og konfus. Det skriver folk, der hævder at kende deltagere ved topmødet.
Sikkert er det, at Theresa May kom tomhændet til mødet, for hun har ikke opbakning i hverken parlament eller befolkning til sin Brexit plan. Og hun kunne derfor ikke hævde – med noget, der bare ligner troværdighed – at hun kan få sin plan igennem parlamentet. Noget som de førende blandt de andre EU-lande har sat som en betingelse for at udskyde briternes farvel til EU.
Og hun tog om muligt endnu fattigere fra mødet. Hun fik ikke den frist, som hun havde bedt om. Tværtimod kan hun kun få noget, der bare ligner, hvis hun som ved et mirakel kan få opbakning i det britiske parlament.
De britiske medier beskriver mødet og især hendes indsats som en fallit. Hendes politiske modstandere er begyndt at sammenligne hende med sin konservative forgænger Neville Chamberlain, den som bekendt ikke satte sig igennem overfor Hitler. Hendes støtter synes derimod at være gået i flyverskjul og virker som om de helst vil overlade det hele til parlamentet.
Fransk benspænd
I Frankrig fremstår præsident Emmanuel Macron som en modstander ikke bare af Brexit, men af briterne. Han styrede hårdt imod det britiske ønske om en relativ lang frist, og fik de andre med på, at briterne kun kan vente til 22. maj med at forlade EU, hvis de overgiver sig til den aftale, EU har fået Theresa May til at bakke op om. Omvendt skal de ud til den 12. april, hvis de ikke bøjer sig.
Franske medier skriver i dag om den 12. april, som om det allerede var et faktum, at det den dag kommer til et britisk farvel til EU uden en aftale. Men under mødet var det ved at gå galt for magtfulde Macron. Igen ifølge andre deltagere ved mødet er stadig flere utilpasse ved den hårdhændede behandling af briterne.
Imens hjemme i London er der sat turbo på forberedelse til et hårdt brud med EU. Samtidig forsøger Theresa May at få løsnet for modstandernes greb om Brexit ved at lægge op til endnu en serie af afstemninger. Måske ender politikerne i parlamentet med at blive lige så forvirrede over formuleringer og indholdet af afstemningerne, som journalister og andre interesserede er ved at være.