Et helt år uden samvær? DF vil finde løsninger for de ældre nu

0
1391
Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut, under dagens pressemøde. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis formand mener, at det haster med at finde løsninger, så isolerede ældre igen kan se deres familier. Ældre Sagen kalder det “mareridtsagtigt” for de ældre, hvis der skal gå et helt år, før danskerne igen kan være sammen på normal vis

Danskerne vågnede mandag op til en udtalelse fra Statens Serum Instituts faglige direktør Kåre Mølbak, som til Berlingske sagde, at danskerne på grund af coronakrisen måske må vente i op til et år mere, inden de kan genoptage almindeligt socialt samvær.

Den udtalelse rystede Ældre Sagen, hvis direktør Bjarne Hastrup udtalte, at et sådan scenarie vil blive et mareridt for de ældre.

Men så vidt må det heller ikke komme, fastslår Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Han siger til TV2, at der hurtigst muligt skal findes løsninger, så de ældre kan se deres pårørende igen,

“De ældre er i en helt særlig udsat position i øjeblikket. De har ikke elektroniske ting, som mange andre får tiden til at gå med. De sidder og kigger ind i væggen og har svært ved at finde mening med tilværelsen,” siger DF-formanden.

“Derfor er det afgørende, at vi politisk kommer ud og fortæller de ældre, at der kommer nogle nye retningslinjer. At der kommer nogle andre måder, hvor de igen kan komme til at se deres pårørende på,” siger han til TV2.

Forsiden på Berlingske i dag.

Ældre Sagen: Får alvorlige konsekvenser

Ældre på plejehjem har på nuværende tidspunkt måttet undvære kontakt med deres familier i halvanden måned på grund af coronakrisen. I følge Bjarne Hastrup giver det allerede nu anledning til bekymring på plejehjemmene:

“Det får nogle ganske alvorlige konsekvenser. De (ansatte på plejehjemmene, red.) er bange for, at de ældre får forringet funktionsevne, og at man måske, når man møder dem om ganske fjern tid, møder en person, der ikke længere kan gå eller ikke kan genkende de pårørende,” siger Bjarne Hastrup til TV2.

Søren Espersen: Tager livsmodet fra folk

Udmeldingen fra Kåre Mølbak har udløst flere skarpe politiske reaktioner. Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen mener, at direktøren med sit udsagn “fuldstændig tager livsmodet fra folk”. Derfor vil han have statsminister Mette Frederiksen på banen og sige, om regeringen er enig med Kåre Mølbak.

“Man kan godt klare de her restriktioner om social afstand i en kortere periode, men det er helt uoverskueligt, hvis det går forbi både næste jul og påske og pinse. Tænk bare, folk har aflyst bryllupper, konfirmationsfester og runde fødselsdage. Folk tænker frem til august, men nu viser det sig, at det bliver meget længere,” siger Søren Espersne.

På et pressemøde mandag eftermiddag sagde Kåre Mølbak, at hans udtalelser “var meget skarpt vinklede” fra Berlingskes side. Hans budskab er, at ingen lige nu ved, hvordan coronavirussen vil udvikle sig, og at social afstand er det mest effektive våben til at begrænse smitten. Derfor kan det blive nødvendigt at fastholde retningslinjerne om adskillelse til der er fundet en vaccine mod coronavirus. Men virussen kan også udvikle sig på en måde, så der kan slækkes tidligere, lød det fra Mølbak.