DFs markante københavner fylder 80 år

0
2543
Finn Rudaizky er medlem af Borgerrepræsentationen i København og regionsrådet i Region Hovedstaden for Dansk Folkeparti i København.

Dansk Folkepartis medlem af Borgerrepræsentationen og regionsrådet, Finn Rudaizky, fylder fredag 80 år. Han var i mange år socialdemokrat men forlod partiet i 2005, da daværende overborgmester Ritt Bjerregaard ikke ville lægge afstand til en ung socialdemokrat, der havde kontakt til Hizb ut-Tahrir

En af Dansk Folkepartis mest markante stemmer i kommunalpolitik, Finn Rudaizky, fylder fredag 80 år. Rudaizky har været med i politik i en menneskealder, og ved det seneste kommunal- og regionsvalg blev han som den eneste DF’er genvalgt til både Københavns Borgerrepræsentation og Region Hovedstaden.

Finn Rudaizky blev medlem af et politisk parti få år før Anker Jørgensen blev socialdemokratisk statsminister. Og det var også i det parti, at Rudaizky startede sin politiske løbebane, for han delte den indignation, der dengang herskede i Socialdemokratiet, i forhold til samfundets svageste.

Skiftet til Dansk Folkeparti blev grundlagt, da Ritt Bjerregaard blev overborgmester i København i 2005 – og ikke ville tage afstand til den nuværende Frie Grønne-leder Sikandar Siddique. Han var dengang nyvalgt 18-årigt medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet og havde talt ved et møde i den rabiate muslimske organisation Hizb ut-Tahrir.

Det var for meget for Rudaizky, der med sin jødiske baggrund altid har været meget opmærksom på den antisemitisme, som dyrkes i visse dele af indvandrermiljøet og på den yderste venstrefløj. I tre år var Rudaizky løsgænger inden han skiftede til Dansk Folkeparti.

“Ritt Bjerregaard var ligeglad. Hun skulle bruge Sikandars stemme i konstitueringen, og hun nægtede fuldstændig, at der var noget problem. Derfor tog det mig ikke mange minutter at beslutte, at så ville jeg forlade Socialdemokratiet,” har Finn Rudaizky fortalt til ditOverblik.

Læs: I 2005 var Sikandar Siddique socialdemokrat – og hans kontakt til Hizb ut-Tahrir fik Finn Rudaizky til at forlade partiet

Undslap nazisternes kz-lejre

Finn Rudaizky har aldrig lagt skjul på sit jødiske ophav. Som spæd flygtede hans forældre med ham over sundet til Sverige – og dermed undslap han nazisternes Kz-lejre. Andre familiemedlemmer omkom i koncentrationslejrene. Senere blev Rudaizky formand for det, der i dag er Det Jødiske Samfund.

Som spæd flygtede hans forældre med ham over sundet til Sverige

Rudaizkys forældre har rødder i det nuværende Polen og Litauen. De måtte flygte fra forfølgelserne, som dengang som i dag har sit udspring i Moskva. Derfor er krigen i Ukraine for ham også en påmindelse om, hvad der kan ske også i dag.

Da Danmark i 2015 blev udsat for et terrorangreb ved kulturstedet Krudttønden og Synagogen i København, fik Finn Rudaizky dom for at give journalister informationer om terroristen Omar El-Hussein, som Københavns Kommune gjorde alt for at holde fortrolige. For trods påstande om det modsatte havde kommunen nemlig et indgående kendskab til terroristen. Det indkasserede Rudaizky en stak dagbøder for i byretten – ligesom han kortvarigt måtte udtræde af såvel Borgerrepræsentationen som Region Hovedstaden. For Finn Rudaizky har det livet igennem handlet om sagen. Ikke om ham selv. Vælgerne sendte ham imidlertid tilbage i politik ved førstkommende valg, hvor han blev valgt til både Regionen og Borgerrepræsentationen.

Kæmper for de svageste

Politisk har Rudaizky kæmpet de svageste grupper. Om det er på psykiatriområdet, hvor Rudaizky i årtier har efterlyst flere ressourcer, eller på handicapområdet, hvor han i budgetforlig på budgetforlig har kæmpet for at få selv de sidste penge med til de udsatte.

I sin ungdom spillede Rudaizky fodbold i arbejdsklubben FREM i Københavns Sydhavn og var med til at vinde DM for Frem, da han var ynglingespiller. Gode vilkår for sporten har siden haft hans politiske interesse. Om det var en tennishal på Christianshavn, hjælp til badmintonklubben BC37 på Amager eller boldbaner andre steder i kommunen, så har Finn Rudaizky været sportens stemme i Borgerrepræsentationen.

Læs også:

I 2005 var Sikandar Siddique socialdemokrat – og hans kontakt til Hizb ut-Tahrir fik Finn Rudaizky til at forlade partiet