I 2005 var Sikandar Siddique socialdemokrat – og hans kontakt til Hizb ut-Tahrir fik Finn Rudaizky til at forlade partiet

0
17061
Sikandar Siddique præsenterer Frie Grønne på mandagens pressemøde, der fandt sted på Blågårds Plads på Nørrebro. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det nystiftede Frie Grønnes leder Sikandar Siddique blev i 2005 valgt ind i Københavns borgerrepræsentation for Socialdemokratiet. Det fik DFs nuværende spidskandidat i København, Finn Rudaizky, til at forlade partiet. Siddique havde nemlig deltaget i møder med den islamistiske bevægelse Hizb ut-Tahrir. Sikandar Siddique afviser, at han har været medlem, og han tager i dag afstand fra Hizb ut-Tahrir

“Vi er Black Lives Matter, vi er Extinction Rebellion, vi er Black Panthers, and we got guns”.

Sådan siger lederen af det nystiftede parti Frie Grønne, folketingsmedlem Sikandar Siddique, i et interview med Information. Han understreger, at det med ‘we got guns’ – vi har pistoler – skal forstås billedlig talt.

Men udtalelsen understreger, at det er en mand med kontroversielle holdninger, der har sat sig i spidsen for det nye venstrefløjsparti, som mandag blev lanceret ved et pressemøde på Nørrebro.

Og en mand, der ikke har været bange for at bevæge sig i yderligtgående kredse.

Opbakning fra kontroversiel muslimsk leder

Før folketingsvalget i 2019 vakte det for eksempel opsigt, da Sikandar Siddique, der har pakistansk baggrund og var opstillede for Alternativet, deltog i et valgarrangement med Kasem Ahmad, tidligere formand for Islamisk Trossamfund. Kasem Ahmad var dengang medlem af Enhedslisten, og han var en del af en gruppe, Netværket For Fremtiden, som opfordrede muslimer til at stemme på venstrefløjskandidater, herunder Sikandar Siddique.

Men Kasem Ahmad var også en yderst kontroversiel skikkelse. Han var medlem af den delegation, der i 2006 rejste rundt i Mellemøsten for at opfordre til fordømmelse af Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Og han har offentligt forsvaret stening som dødsstraf og pisk af utro kvinder. Hans synspunkter førte i august 2019 til, at han blev ekskluderet af Enhedslisten.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen skriver på den baggrund på Facebook om Frie Grønne:

”Partiets talsmand Sikander Siddique, starter med at advare mod statsministeren, og mod racisme og splittelse. Lidt komisk eftersom netop Sikander her ses til vælgermøde hvor han for opbakning fra hadprædikanten Kasem Ahmad fra islamisk trossamfund”.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen på Facebook.

Til møde med Hizb ut-Tahrir

Tidligere har Sikandar Siddique også deltaget i møder, arrangeret af den yderligtgående islamistiske bevægelse Hizb-ut Tahrir, som bl.a. er kendt for at støtte drab på jøder. Det kom frem i 2005, hvor Sikandar Siddique, dengang 18-årig DSUer, var opstillet og blev valgt til Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet.

Sikandar Siddique har ifølge Information bekræftet, at han har talt til en konference arrangeret af Hizb ut-Tahrir. Men han afviser at have været medlem, og på mandagens pressemøde om Frie Grønne kaldte han Hizb-ut Tahrir for en ekstremistisk organisation, som han dog ikke vil forbyde.

Men i 2005 fik oplysninger om Sikandar Siddique og Hizb-ut Tahrir store politiske konsekvenser. De førte nemlig til, at borgerrepræsentationsmedlem Finn Rudaizky forlod Socialdemokratiet efter valget. Finn Rudaizky blev siden medlem af Dansk Folkeparti og er i dag partiets spidskandidat til kommunalvalget i 2021.

Finn Rudaizky fortæller:

”Jeg sagde til Ritt Bjerregaard (overborgmester i København 2006-2010, red.), at det ikke er det parti og det værdigrundlag, jeg forbinder med Socialdemokratiet, hvis vi kan acceptere et medlem, der har været aktiv i Hizb ut-Tahrir. Men Ritt Bjerregaard var ligeglad. Hun skulle bruge Sikandars stemme i konstitueringen, og hun nægtede fuldstændig, at der var noget problem. Derfor tog det mig ikke mange minutter at beslutte, at så ville jeg forlade Socialdemokratiet,” fortæller Finn Rudaizky.

Finn Rudaizky, medlem af borgerrepræsentation i København for Dansk Folkeparti, forlod i 2005 Socialdemokratiet. Den direkte årsag var, at Sikandar Siddique var blevet valgt. Finn Rudaizky mente, at Ritt Bjerregaard, der stod til at blive overborgmester, burde udelukke Sikandar Siddique, fordi han havde deltaget i møder, arrangret af Hizb ut-Tahrir.

S-kredsformand advarede mod Sikandar Siddique

Det var ikke kun Finn Rudaizky, der internt i Socialdemokratiet var kritisk overfor Sikandar Siddique. I den socialdemokratiske 5. kreds på Nørrebro, hvor Sikandar var opstillet, var ledelsen også yderst betænkelig. Ikke kun på grund af oplysningerne om Hizb ut-Tahrir-mødet. Men også fordi Sikandar Siddique i november 2004 havde skrevet et kontroversielt indlæg på den socialdemokratiske studenterbevælgelse Frit Forums hjemmeside om 9/11-terrorangrebet.

”Den amerikanske regering kastede straks skylden op al-Qaeda, man har dog stadig den dag i dag ikke formået at kunne fremvise konkrete beviser,” skrev Sikandar Siddique bl.a.

Oplysningerne blev bragt frem under valgkampen af den indvandringskritiske hjemmeside sappho.dk, og de fik ledelsen i den socialdemokratiske 5. kreds til at tage afstand fra deres egen kandidat.

”Konklusionen på det hidtidige forløb af valgkampen må altså være, at vi ikke kan anbefale nogen at stemme på Sikandar,” skrev kredsformand Jørgen Elikofer i en redegørelse i medlemsbladet Louis, fremgår det af en artikel fra 2005 i Weekendavisen.

Sikandar Siddique tog på mandagens fpressemøde afstand fra Hizb ut-Tahrir. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Sikandar Siddique: Hizb ut-Tahrir er en ekstrem organisation

I dag siger Sikandar Siddique, at han tager afstand fra Hizb ut-Tahrir. På mandagens pressemøde sagde han følgende til Ekstra Bladet:

”Jeg mener, at det er en ekstrem organisation, som jeg på ingen måder kan støtte. Men jeg mener ikke nødvendigvis, at vi kan være tanke-politi og forbyde organisationer, som vi ikke er enige med. De anti-demokratiske organisationer skal bekæmpes med ordet og politisk handling”.

Hvis de står for alt det, du siger, du kompromisløs vil kæmpe imod, hvordan vil du så konkret gøre det?

”Ligesom jeg vil bekæmpe snæversynet i udlændinge-politikken og den fascistiske tilgang som mange ekstreme højrefløjspartier har ved at holde demokratiets fane højt og sikre at minoritets-borgere også kan deltage i demokratiet”.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Uffe Elbæk: Han bliver den nye Malcolm X

I folketinget er Sikandar Siddique også kendt for sine kontroversielle handlinger. Han vakte vrede, da han brugte afslutningsdebatten i juni på at tale for Black Lives Matter og holde ét minuts stilhed fra talerstolen til ære for George Floyd og andre ofre for politivold i USA. Og han har tidligere vakt opsigt ved at ønske muslimer en god ramadan fra Folketingets talerstol.

Nu vil den 33-årige Sikandar Siddique så kæmpe for en kompromisløs klimapolitik og imod racisme, og ifølge medstifter Uffe Elbæk er han den helt rette med sin markante holdning og muslimske baggrund:

”Sikandar har potentialet til at blive Danmarks svar på Malcolm X – intet mindre,” siger Uffe Elbæk til Information.

Den tidligere Alternativet-stifter Uffe Elbæk er også medstifter af Frie Grønne. Han mener, at Sikandar Siddique kan blive blive “Danmarks svar på Malcolm X”. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix