Peter Skaarup og Pia Kjærsgaard besøgte mandag formiddag ghettområdet Motalavej i Korsør, som hærges af en konflikt mellem to libanesiske familie-klaner
“Det er – for at sige det ligeud – fuldstændig sindssygt, det der foregår (…) De drøner rundt på en måde, som vi ikke har set i min tid i hvert fald – og terroriserer hele byen med deres kørsel. Det er livsfarligt”.
Sådan skrev en kommunal medarbejder i Slagelse Kommune for nylig i en indberetning om ghettoområdet Motalavej i Korsør. Emnet var vanvidskørsel, men det kunne også have handlet om masseslagsmål, trusler og narkohandel.
Motalavej hærges nemlig af en konflikt mellem to libanesiske familie-klaner. En konflikt, der har rødder tilbage i en landsby i Libanon for mere end 30 år siden, og som viser sig i blodige slagsmål, kamp om narkomarkedet, ballade og sågar et fyrværkeri-angreb mod den lokale Lidl-butik.
Tiltalende, men…
Mandag morgen åndede alt dog fred og ro, da Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard og retsordfører og gruppeformand Peter Skaarup besøgte Motalavej.
Under en høj, blå september-himmel gik de to DF-politikere rundt i området i to timer, hvor de bl.a. talte med formanden for det lokale boligselskab og den lokale imam, Hussein El-Khodr.
Indtrykket af Motalavej var positivt, fortæller Pia Kjærsgaard. Hvis det altså ikke lige var for den konflikt, som involverer mindst 70 medlemmer af de to libanesiske klaner, og som eskalerede i juli, da op mod 100 deltog i et kæmpe slagsmål.
“Det var mærkeligt at gå rundt i området, for det er virkelig pænt og ordentligt. Med pæne, lave bebyggelser, dejlige legepladser og ingen graffiti. Det virker meget tiltalende. Men så ændrer det sig om aftenen. Det er en krudttønde, hvor der ikke skal meget til, før tingene blusser op,” siger Pia Kjærsgaard.
Kommunen virker magtesløs i forhold til at løse konflikten, og et forsøg på at få den kendte forsvarsadvokat Thorkild Høyer til at mægle er faldet til jorden. De to familieklaner kunne nemlig ikke blive enige om præmisserne. I stedet har den lokale imam mæglet.
Men det er bestemt ikke en løsning, som Pia Kjærsgaard bryder sig om:
”Imamer skal jo ikke blande sig i retsforhold. Det har vi politiet og retssystemet til. Hvis imamer skal stå for den slags, får vi parallelsamfund, og det vil vi ikke have i Danmark,” siger Pia Kjærsgaard.
”Imamer skal jo ikke blande sig i retsforhold. Det har vi politiet og retssystemet til”
Pia Kjærsgaard, udlændingeordfører (DF)
Hårdere kurs
I stedet er der brug for mere politi og flere fængslinger, mener hun:
”Vi skal have flere politibetjente ud i området til at holde og orden. Vi skal have stoppet kriminaliteten ved at smide de kriminelle i fængsel, og allerhelst udvises, hvis det er muligt. Og så skal vi gøre noget for de danskere, der bor på Motalavej, fremfor for hele tiden at gøre noget for dem, der skaber utryghed”.
Desuden vil DF have en meget mere konsekvent linje over for beboere, som smides ud:
”Det nytter ikke, at voldelige beboere, som flyttes fra en ghetto fordi de ikke kan opføre sig ordentligt, at de kan vende tilbage til deres venner og fortsætte med at lave ballade. Hvis man en gang er blevet flyttet fra en ghetto, skal man have forbud mod at vende tilbage,” siger Pia Kjærsgaard.
“Kræv svar fra regeringen”
På torsdag får Motalavej endnu et politisk besøg. Det sker, når flere af regeringens topministre, inklusiv statsminister Mette Frederiksen, lægger vejen forbi. Pia Kjærsgaard og Peter Skaarup giver i den forbindelse et godt råd til de plagede beboere:
”De skal prøve at få regeringen til at svare på, hvad den vil gøre. De skal ikke bare stille sig tilfredse med, at ministrene siger, at de forstår beboernes utryghed. Regeringen må forklare hvad den vil. Lige nu forhandles om en politireform. Vi vil have 3000 flere betjente, regeringen vil kun have 300 flere. Det er jo slet ikke nok til at sikre, at der f.eks. kan sendes flere betjente ud i et område som Motalavej,” siger Pia Kjærsgaard.