DF vil give ældre over 80 år retskrav på plejehjem

0
1954
"Vi mener, der bør være et retskrav på at komme på et plejehjem, hvis man føler, man som ældre er nået dertil i livet, hvor man har behov for at skabe tryghed," siger DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Ældre over 80 år skal have en retsgaranti på en plejehjemsplads, lyder det i nyt udspil fra Dansk Folkeparti. Det skal være slut med historier om ældre, der bliver afvist af kommunen, når de søger om en plejehjemsplads. Venstre afviser kravet

Det skal være slut med groteske beretninger som den om en 91-årig mand i Høje Taastrup Kommune, der tre gange fik afslag på en plejehjemsplads og som endte med at blive fundet livløs i sit hjem, hvorefter han døde få timer senere. Står det til Dansk Folkeparti, skal ældre over 80 år fremover have en retsgaranti på en plejehjemsplads.

“Nu skal det høre op med det her med, at ældre mennesker, der selv føler, at de har et stærkt behov for at komme på et plejehjem, bliver afvist ved indgangsdøren. Vi mener, der bør være et retskrav på at komme på et plejehjem, hvis man føler, man som ældre er nået dertil i livet, hvor man har behov for at skabe tryghed,” siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl til DR Nyheder.

Mange afslag på plejehjemspladser

En undersøgelse, som Ekstra Bladet har lavet, viste forleden, at i 31 kommuner fik i alt 405 borgere i 2017 afslag på en plejehjemsplads. Ekstra Bladet har spurgt alle landets kommuner, men det er kun 39, der har svaret.

Dansk Folkeparti mener, at der skal bygges nye plejehjem og at eksisterende plejehjem skal udbygges. Partiet vil tilføre ekstra én milliard kroner til området om året.

Hvor mange der vil gøre brug af retskravet, er endnu uvist. Kristian Thulesen Dahl understreger, at det skal ses som en mulighed, ikke et krav.

“Selv om man er over 80, er det jo ikke en given ting, at man ønsker at komme på plejehjem. Der er mange, som ønsker at være i eget hjem og få pleje og omsorg der,” siger DF-formanden til TV2.

V afviser retskrav

DF-forslaget får ikke umiddelbart opbakning hos Venstre. Finansminister Kristian Jensen (V) siger til DR:

“Ikke at jeg tror, at alle 80-årige drømmer om at komme på plejehjem, men hvis man kan kræve det, så vil det komme til at sluge en meget stor del af den økonomi, der er. Jeg kan ikke se, hvordan man kan få råd til det. Jeg vil hellere give pengene til dem, der faktisk har et behov. Dem som man vurderer, har mest brug for hjælp, uanset om de er 79 eller 82”.

Dansk folkeparti blev i weekenden enig med SF om, at der fremover bør afsættes en milliard kroner mere om året til de ældre. Det er nogle af disse penge, som DF vil bruge på plejehjemsbyggeri.