DF tilfreds: Færre vil få dansk statsborgerskab

0
3330
Martin Henriksen, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Ny indfødsretsaftale strammer reglerne for at blive dansk statsborger. Bag aftalen står Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Målet er færre statsborgerskaber, siger Martin Henriksen (DF)

Nåleøjet er blevet mindre for dem der fremover vil have dansk statsborgerskab. Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har indgået en aftale om indfødsret, som strammer reglerne for at få statsborgerskab. Udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen (DF) forventer, at det vil betyde langt færre nye, danske statsborgere.

”Helt overordnet bliver det sværere at få statsborgerskab, og det er det afgørende for os. Vi vil mindske antallet, der får statsborgerskab. Derfor kigger vi hele tiden efter forskellige redskaber til stramninger, som vi kan samle flertal for,” siger han.

Fængselsdomme kan udelukke

En af de markante stramninger handler om kriminalitet. Fremover bliver man udelukket fra at få dansk statsborgerskab, hvis man har en ubetinget fængselsstraf på et år eller mere eller en ubetinget fængselsstraf for personfarlig kriminalitet på tre måneder eller mere. Hidtil har grænsen været 1,5 år.

”I dag udelukkes ca. 800 årligt, fordi de har domme på halvandet år eller mere. Så det her en væsentlig stramning, som vi tror, vil være effektiv,” siger Martin Henriksen.

Skridt i den rigtige retning

Han er også tilfreds med, at der fremover skal slås hårdere ned på ansøgere, som efterfølgende afsløres i at have fortiet kriminelle handlinger.

”Vi har fra Dansk Folkepartis side forsøgt at gøre statsborgerskabet betinget. Vi mener, at statsborgerskabet skal tages fra dig, hvis du senere overtræder loven. Det vil regeringen og Socialdemokratiet ikke være med til med henvisning til konventioner. Men det her er et skridt i den rigtig retning,” siger Martin Henriksen.

Færre dispensationer

Der vil fremover blive givet færre dispensationer, og kravene til ansøgernes danskkundskaber skærpes. Et handicap udløser ikke automatisk en dispensation eller betyder, at man slipper for danskundervisning.

”Vores holdning er, at der virkelig skal være gode argumenter for en dispensation. Et handicap skal ikke kunne bringe én tættere på et dansk statsborgerskab,” siger Martin Henriksen.

Som en del af aftalen skal der nu kigges på praksis i andre lande. Effekterne af aftalen skal vurderes i 2020.

Læs også: DF: Nej til statsborgerskab, hvis man ikke vil give hånd