DF-formand: Skoler og små butikker skal åbnes nu

0
1715
Kristian Thulesen Dahl taler på DFs årsmøde i Odense. Foto: Carsten Lundager

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl mener, at åbningen af Danmark skal ske hurtigere, end ekspertgruppe anbefaler

Dansk Folkeparti er klar til at åbne både skoler og butikker nu. En ekspertgruppe, der er har regnet på mulige genåbningsscenarier, lægger kun op til at lade folkeskolens ældste klasser samt gymnasielever komme i skole i Vestjylland, Nordjylland, og Bornholm. Men DF mener, at der bør findes løsninger, så elever over hele landet kan skifte hjemmecomputeren ud med klasselokalet.

”Vi skal selvfølgelig gøre det på en måde, så vi mindsker smittespredningen. For eksempel ved at børnene ikke kommer i skole på samme tid, men kommer i noglre ’rulleskift’, så man ikke har alle elever samlet i skolen på samme tid,” siger DFs formand Kristian Thulesen Dahl til Radioavisen.

Lukning har omkostninger for eleverne

Eksperterne har regnet sig frem til, at den delvise åbning vil betyde, at antallet af corona-indlagte på sygehusene vil toppe i april med ca. 870. Åbnes der mere, f.eks. ved at sende alle elever i skole igen, vil tallet blive højere. Men DF mener alligevel, at det er nødvendigt at gå længere end eksperterne anbefaler.

”Det har også nogle omkostninger, at man holder børnene væk fra skolen. Dels i forhold til deres faglighed, men også i forhold til den sociale mistrivsel, der virkelig finder sted nu. Vi får igen og igen advarsler om, at børn vil få ar på sjælen på længere sigt, hvis vi ikke får åbnet op for deres sociale samvær,” siger Kristian Thulesen Dahl til Radioavisen.

“Vi får igen og igen advarsler om, at børn vil få ar på sjælen på længere sigt, hvis vi ikke får åbnet op for deres sociale samvær”

Kristian Thulesen Dahl, DF-formand, til Radioavisen

Unge vil søge fællesskaber

Han bliver spurgt, hvor mange flere indlæggelser og døde det må koste at lave en større åbning af skolerne. Til det siger Kristian Thulesen Dahl:

”Det er et spørgsmål, om det det vil det. For i rapporten (fra ekspertgruppen, red.) siger man, at man baserer det på, at hvis man holder restriktionerne, så holder folk også den aktivitet, der er nu. Men jeg tror der er mange unge, der i stigende grad vil søge sociale fællesskaber, hvis vi bare fastholder restriktionerne som de er nu. Så vil jeg hellere have at vi styre de unges sociale adfærd, så de kommer hen i nogle rammer på skolen, hvor vi har nogenlunde styr på det, og kan lave test og opsporing osv., i stedet for at de unge bare finder fællesskab af sig selv”.

Mens de små udvalgsvarebutikker har været lukkede under den seneste coronalockdown, har store supermarkeder som Bilka kunnet sælge nonfood. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kun lille smitterisiko i butikker

Ud over at åbne skoler, efterskoler og højskoler nu, mener Dansk Folkeparti også, at de mindre butikker skal åbnes fra på mandag. Ekspertgruppen lægger kun op til, at butikkerne skal åbnes over de kommende uger – og kun op til 5000 kvm. og uden for storcentre.

“Som jeg læser det, virker det som om, at de små butikker ikke har en voldsom effekt på smitten. Alligevel står det som om, at der skal gå flere uger, inden de kan åbne. Åbn dem da hurtigst muligt. Helst fra på mandag,” siger Kristian Thulesen Dahl til DR.