DF kræver garanti: Ingen børn af IS-forældre til Danmark

0
1621
Kristian Thuesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl indkalder statsministeren til hasteforespørgel om danske IS-krigere og deres børn, der sidder i syriske fangelejre

Hvad vil regeringen gøre ved de danske børn og voksne, som har tilsluttet sig Islamisk Stat og sidder i en syrisk fangelejr?

Det spørgsmål skal statsminister Mette Frederiksen (S) svare på i Folketinget onsdag den 3. marts. Det er Dansk Folkeaprtis formand Kristsain Thulesen Dahl, der har kaldt statsministeren i folketingssalen til en hasteforesørgsel om børnene og deres forældre i de syriske fangelejre.

“Det er utroligt vigtigt, at vi ikke ender i situation, hvor de, der har kæmpet for Islamisk Stat, ender i Danmark. Derfor er det vigtigt for os at få statsministerens garanti for, at regeringen ikke på en eller anden måde accepterer en situation, hvor det kommer til at ske,” siger Kristian Thulesen Dahl til dr.dk

“De her mennesker har med deres beslutning om at tilslutte sig et islamisk kalifat vendt Danmark ryggen. Og det er ret barokt, at man kan gøre det den ene dag og bede Danmark om hjælp den næste. De må sejle deres egen sø, havde jeg nær sagt,” siger han.

Foruden statsministeren deltager udenrigsminister Jeppe Kofoed for regeringen i forespørgselsdebatten.

Forældrenes ansvar

Omkring 35 danske statsborgere, der tidligere har tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat, sidder lige nu i fangelejre i det nordlige Syrien. Regeringens støttepartier har lagt pres på regeringen for at få hentet børn af danske IS-krigere hjem sammen med deres mødre. Men Socialdemokratiets udlændingeordfører Rasmus Stoklund fastholder, at regeringen ikke vil hente IS-krigere hjem.

“Vores linje er den samme, som den har været, lige så længe som regeringen har siddet i regeringskontorerne: Vi henter ikke nogen syrienkrigere til Danmark,” siger han til DR.

Udenrigsministeriet siger til DR Nyheder, at Danmark kun hjemtager børn, hvis der foreligger et “eksplicit samtykke” fra forældrene om at de må skilles ad. Der skulle med andre ord være garanti for, at IS-mødrene ikke følger med. Det beroliger dog ikke Kristian Thulesen Dahl.

“Jeg er nervøs for, at der kører et dobbeltspil, hvor regeringen tror, at man kan hente børnene til Danmark uden deres forældre, hvor risikoen så er, at forældrene alligevel kommer efterfølgende. Det er forældrenes ansvar, at de har bragt deres børn i den her situation,” siger DF-formanden til Danmarks Radio.