DF-rådmand om rystende TV2-dokumentar: “Alle burde se den, men vi er nødt til at følge loven”

0
2059
Jette Skive (DF), der er rådmand for social- og sundhedsområdet i Aarhus. Foto: Hanh Nguyen Andersen

Dansk Folkepartis rådmand i Aarhus, Jette Skive, er rystet over optagelserne med den demente Else, som ydmyges på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, og hun mener alle bør se dem. Men som rådmand havde Jette Skive pligt til at kræve et fogedforbud, siger hun til Ekstra Bladet

Stod det til Jette Skive (DF), der er rådmand for Sundhed & Omsorg i Aarhus Kommune, havde danskerne for længst fået lov at se de skjulte optagelser med den 90-årige demente Else, som udsættes for en grov og ydmygende behandling på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Det forklarer DF-rådmanden til Ekstra Bladet, der tirsdag valgte at offentliggøre tre af de skjulte optagelser, som TV2 har fået et midlertidigt fogedforbud mod at vise.

”Jeg har fra første dag sagt, at jeg gerne ville have, at udsendelsen blev vist, fordi vi alle kan lære af den. Og vi kan se, at den har skabt megen røre, fordi det er helt uacceptabelt, hvad der er foregået. Men jeg har pligt til ikke at bryde loven,” siger Jette Skive til Ekstra Bladet.

”Jeg har fra første dag sagt, at jeg gerne ville have, at udsendelsen blev vist, fordi vi alle kan lære af den”

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed & Omsorg i Aarhus Kommune, til Ekstra Bladet

Uden samtykke

Jette Skive har nemlig været fanget i et dilemma. På den ene side mener hun, at optagelserne, som er en del af en TV2-dokumentar, bør vises. På den anden side har kommunens jurister vurderet, at det er ulovligt at vise optagelserne, fordi de er lavet uden den 90-åriges eget samtykke. Derfor var det Jette Skive, der som rådmand begærede det fogedforbud mod offentliggørelse, som landsretten valgte at efterkomme.

“Når nogen sætter et skjult kamera op hos en af vores beboere, som ikke selv kan give sit samtykke til det, så er det vores pligt at sørge for, at der ikke sker overgreb,” forklarer Jette Skive til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet: Hvorfor dropper I ikke bare begæringen om at forbyde tv-udsendelsen. Det har du også byrådets opbakning til?

”Ja, men jeg skal jo stadig følge loven, og det er byrådet enig i. Vi kan ikke trække det tilbage, når landsretten har afsagt kendelse om et forbud,” siger Jette Skive.

DF-rådmanden siger til at avisen, at det har ”gjort ondt ind i hjertekulen at se optagelserne”, og hun reagerede prompte, da hun fik kendskab til sagen i februar, siger hun. Dengang blev en medarbejder bortvist og plejehjemslederen fjernet. Desuden har fem ansatte fået skriftlige advarsler og syv har fået påtaler.

Ekstra Bladet offentliggjorde tirsdag optagelserne fra plejehjemmet Kongsgården, der viser massivt plejesvigt.

Armen om på ryggen

Optagelserne blev lavet i efteråret 2019. De viser bl.a. hvordan den 90-årige kvinde i syv minutter hænges op i en sele over sin seng for at besørge, selv om hun skriger “av, av, av” og “det gør ondt”. Det ses også, hvordan Else må ligge i den samme beskidte ble i 24 timer, og hvordan plejerne kører hende møgbeskidt ud til et fælles Halloween-arrangement, fordi de ikke gider skifte hende. I stedet aftaler de at lyve om, at hun er blevet skiftet.

”Personligt har jeg hele tiden ønsket, at TV2 kunne vise dokumentaren, men jeg har med armen på ryggen respekteret, at vi skal følge loven, selvom jeg gerne har villet vise hele Danmark, at sådan ønsker vi ikke, at der skal være på nogen plejehjem,” siger Jette Skive til Ekstra Bladet.

Læs interviewet med Jette Skive i Ekstra Bladet her.