DF-ordfører jubler: Ny aftale skaber mere liv i bymidter og landdistrikter

0
1623
Folketingsmedlem Mette Hjermind Dencker genopstiller ikke. Foto: Carsten Lundager

Politisk aftale afsætter mere end 550 mio. kr. til levende bymidter og landdistrikter med stærke lokalsamfund. Aftalen indeholder mange forslag fra det landdistriktsudspil, som DF kom med sidste år

For halvandet år siden lancerede Dansk Folkeparti udspillet “Livet leves også i provinsen”. Nu er DF gået med i en bred politisk aftale om mere liv i bymidter og landdistrikter, og i følge DFs landdistriktordfører Mette Hjermind Dencker kan mange af ideerne fra det gamle DF-udspil genfindes i den nye aftale, som afsætter mere end 500 millioner kroner til levende bymidter og landdistrikter med stærke lokalsamfund.

“I Dansk Folkeparti kom vi i marts 2021 med udspillet ’Livet leves også i provinsen’. Vi ser med stor tilfredshed, at med denne aftale er store dele af udspillet realiseret. Vi ser frem imod mere levende bymidter i de mindre byer og flere små borgerdrevne købmænd,” siger Mette Hjermind Dencker i en fælles pressemeddelelse fra Indenrigs- og boligministeriet.

DF-ordføreren glæder sig bl.a. over, at der afsættes 100 mio. kr. mere til bedre bredbånd i yderområderne og at der sættes mere end 100 mio. kr. af til nedrivningspuljen. Desuden skal der bruges penge til borgerdrevne dagligvarebutikker i landdistrikterne, hvilket også er helt i tråd med DFs udspil.

Nye velfærdscentre skal understøtte bymidter

I følge aftalen skal bygninger, torve og gågader forbedres, og bymidter skal understøttes med lokale velfærdscentre med f.eks. borgerservice, læger, kulturskoler, biblioteker og tilbud til ældre. Desuden er det besluttet, at 10 bymidter skal ‘sættes fri’ af eksisterende lovgivning, så der kan afprøves nye tiltag til at understøtte levende bymidter.

“”Regeringen har en klar målsætning om at skabe mere liv i de dele af landet, der har haft det svært efter en lang periode med stigende centralisering. Derfor er jeg særdeles glad for, at der nu står et bredt flertal i Folketinget bag en aftale, som vil gøre de mindre byer og landdistrikterne mere attraktive for både borgere og erhvervsliv,” siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.

Bred politisk aftale

Bag aftalen står regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne.

“Super aftale for landdistrikterne,” konstaterer DFs Mette Hjermind Dencker på Twitter.

https://twitter.com/DanskDf1995/status/1465349728237928457?s=20

Hele aftalen kan ses her