DF-kritik af minister: Handicappede skal vente alt for længe på hjælpemidler

0
2054
Social- handicap- ældre- og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

DFs handicapordfører Karina Adsbøl efterlyser konkrete initiativer fra social- og indenrigsminister Astrid Krag, så borgere med handicap ikke skal vente i månedsvis på hjælpemidler. I Randers må 15-årig dreng med handicap vente 40 uger på ny kørestol

I Randers Kommune venter en 15-årig dreng med spastiske lammelser stadig på at få en ny kørestol, efter at han er blevet for stor til den gamle. Kommunen har vedtaget en sagsbehandlingstid på højst 24 uger. Men som DR Østjylland forleden kunne fortælle, så fik familien for nylig besked om, at sagsbehandlingstiden er blevet forlænget med 16 uger. Dermed kommer 15-årige Kristian til at vente i alt 40 uger på sin nye kørestol.

Onsdag forsøgte Dansk Folkepartis handicapordfører Karina Adsbøl i Folketingets spørgetid at få social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til at love, at der skal gøres noget ved de lange sagsbehandlingstider. DF har eksempelvis foreslået, at sagsbehandlingen forenkles, så der bare skal underskrives en tro- og love erklæring for at få udleveret et nyt hjælpemiddel. Et andet forslag går på lovbestemte sagsbehandlingstider. Men selv om ministeren er enig i, at 40 uger er alt for lang tid at vente på en kørestol, så har regeringen ingen konkrete initiativer på vej til at bringe sagsbehandlingstiden ned.

Minister: Så nemt er det ikke

“Det lyder meget enkelt, det lyder meget nemt og besnærende, men som med alt andet er tingene jo ofte lidt mere nuancerede end som så, f.eks. kan man risikere, at lovfastsatte sagsbehandlingstider på et område betyder, at sagsbehandlingstiderne stiger på et andet område,” lød det fra ministeren i spørgetiden.

Astrid Krag talte i stedet om at “løfte hele handicapområdet” og om at Dansk Folkeparti selv kunne have gjort mere, mens partiet var støtteparti for den borgerlige regering.

“Hvis der var ét meget enkelt uproblematisk greb at tage, ville jeg da tro, at Dansk Folkeparti gennem de fire finanslove, hvor de holdt hånden under en borgerlig regering, der underfinansierede velfærden, havde fået det igennem. Og det er jo, fordi det ikke er så enkelt, som Dansk Folkepartis ordfører prøver at gøre det til,” sagde Astrid Krag.

Svaret fra ministeren gør Karina Adsbøl vred.

”Ministeren kommer med en sludder for en sladder. Hun har ingen konkrete forslag til, hvordan man kan forbedre det her område. Hun vil ikke kigge på nationale retningslinjer eller på vores forslag om at forenkle sagsprocedurerne, så man kan nøjes med en tro og love erklæring. Det ville spare meget tid,” siger DFs handicapordfører.

”Vi har kæmpet”

At Dansk Folkeparti selv kunne have gjort mere de sidste fire år, afviser Karina Adbøl:

”Ministeren ved jo godt, hvor mange beslutningsforslag Dansk Folkeparti har fremsat på det her område. Så det er noget mærkeligt noget at skyde os i skoene at vi ikke har kæmpet. Nu sidder hun så med stafetten og kan selv gøre noget. Men det virker ikke som om hun vil. Selv om hun er enig i, at der er et problem,” siger hun.

DF-ordføreren vil nu følge op på sagen overfor ministeren og gentage forslaget om at sagsbehandlingen forenkles. Dansk Folkeparti har tidligere fået igennem, at kommunens sagsbehandlingsfrister skal offentliggøres på kommunens hjemmeside. Men som sagen fra Randers viser, overholder mange kommuner ikke disse frister. Derfor skal der også følges op overfor kommuner, som overskrider egne frister, mener Karina Adsbøl.