Den kinesiske syge: Vores panik koster dyrt

0
1141
Turister med beskyttelsesmasker på San Marco-pladsen i Venedig. Foto: ANDREA PATTARO / AFP

Desperate og nyttesløse forsøg på at stoppe udbredelsen af Corona-virus koster dyrt. Alene dagens tab på verdens børser har barberet et par procent af formuen for alle

En analyse fra det ledende institut Oxford Economics går ud fra at den kinesiske syge vil barbere 1,3 procent af verdens økonomiske vækst i år. Det svarer til astronomiske 7500 milliarder kroner og vil sende især europæiske lande med deres svage økonomier ud i recession. Verdenssundhedsorganisationen WHO går endda ud fra endnu større tab, hvis sygdommen bliver til en verdensomspændende pandemi.

Det særlige er, at tabene ikke skyldes sygdommen i sig selv så meget som den skyldes panik. Sygdommen koster typisk en uge eller to i sengen og de allerfleste kommer sig. Derimod koster de mange forgæves forsøg på at stoppe sygdommen ved at forhindre rejser og spærre folk inde i karantæne langt mere.

Panikken rammer rejsebranchen hårdt og flyselskaber som SAS forventer store milliontab. Virksomheder, der har brug for leverancer fra verdens fabrik Kina, vil vente forgæves på nye forsyninger – hvilket også rammer mere avancerede erhverv som medicinalindustrien. Og nedsat produktivitet – fordi vi alle går rundt og bekymrer os og kun taler om sygdom – koster heftigt.

Passagerer, der bærer masker for at undgå coronavirus, i Guarulhos International Airport i Sao Paulo i Brasilien. Det første smittetilfælde er onsdag blevet registreret i Brasilien. Foto: NELSON ALMEIDA / AFP

Det tyske par

Historien om et tysk par, der blandt fem nye tilfælde syd for grænsen, viser, hvor håbløst det er at stoppe det nye coronavirus. Manden ligger i intensiv på det ledende hospital i Düsseldorf og skal være i livsfare. Også hans kone er syg, men mindre hårdt ramt.

To ting ved deres historie skræmmer myndighederne. Dels har de haft hvad myndighederne et robust socialt liv med besøg ved et stort karneval og mange kontakter på arbejdet. Dels har man ikke kunnet lokalisere hvem, der kan have smittet parret i første omgang, og derfor frygter man, at de kan være smittet af andre tyskere.

Derfor kan myndighederne ikke gøre andet end at sætte alle dem, de har været i berøring med, i karantæne – enten derhjemme eller på sygehuse. Det gælder børnene i den børnehave, hvor hun arbejder, og deres familier. Og de læger og sygeplejersker, som han har haft med at gøre, da han blev behandlet for en anden sygdom.

Ingen tør tænke på alle dem, han har mødt under karnevalet.