DF kræver handling nu: Minkavlere har stadig ikke fået erstatning

0
2430
DFs erhvervsordfører Hans Kristian Skibby under et samråd om minkskandalen. Fra Folketings-TV

Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby mener, at regeringen omgående må udbetale et aconto-beløb til minkavlerne, som på regeringens ordre slagtede alle deres dyr

De fulgte regeringens ulovlige ordre og aflivede 15 millioner mink, men 1100 danske minkavlere har stadig ikke fået så meget som en krone i erstatning.

Nu er situationen desperat for mange minkavlere. De får lukket deres kassekreditter i banken, de kan ikke kan betale deres terminer og de aner ikke, hvornår de får de penge, som regeringen har stillet dem i udsigt.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby forstår desperationen, og han er vred på regeringen. Han har ikke hørt noget fra regeringen siden den 30. november, hvor erhvervsminister Simon Kollerup gav en statusorientering til ordførerne fra Folketingets partier på et telefonmøde. Et møde, hvor der ikke blev udleveret papirer, og hvor der ikke blev udmeldt nogen tidsplan. Derfor aner Hans Kristian Skibby ikke, hvornår der indkaldes til nye forhandlinger om minkerstatningen.

”Det er en absurd situation. Jeg kan så forstå, at konservative og Venstre har været indkaldt til forhandlinger (kort før jul ifølge Avisen Danmark, red.). Det er nyt for mig, og jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke indkalder Dansk Folkeparti,” siger Hans Kristian Skibby til ditOverblik.

Hans Kristian Skibby, erhvervs- og transportordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Skatteminister vikarierer

Der er tilsyneladende to grunde til, at erstatningen til minkavlerne ikke er faldet på plads:

Grund 1: Regeringen mener, at en erstatning muligvis kan være i strid med EU’s regler om statsstøtte. Derfor skal det afklares med EU, hvordan der kan laves en model, så minkavlerne ikke risikerer at skulle betale erstatning tilbage.

Grund 2: Erhvervsminister Simon Kollerup er i øjeblikket er sygemeldt og hans opgaver varetages af skatteminister Morten Bødskov. Samme Bødskov vikarierer også for finansminister Nicolai Wammen, som er på barsel. I første omgang blev forhandlingerne om en hjælpepakke overtaget af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, men han er også gået på barsel, og derfor står skatteministeren med opgaven – oven i sine egne og finansministeriets opgaver.

Erhvervsminister Simon Kollerup, Socialdemokratiet, er sygemeldt. Hans opgaver varetages imens af skatteminister Morten Bødskov. Foto: Steen Brogaard

Hans Kristian Skibby mener det er urimeligt overfor minkavlerne, at en så vigtig forhandling bliver håndteret på denne måde:

”Jeg har selvfølgelig forståelse for, at en minister kan blive syg. Men jeg synes ikke, det er så stor en forhandling værdigt, at så mange ministre er inde over og at man ikke hører noget. Vi har altså 1100 familier, som siden 5. november har savnet svar på alt. De har terminer, fastfrosne kassekreditter og ingen indtægter, og de hører ikke noget”.

Skibby: Lav en straks-udbetaling

DF-ordføreren mener, at der for længst burde være sket en a conto-udbetaling til minkavlerne:

”Der kan sagtens laves en straks-udbetaling til minkavlerne. Det kan ske ud fra en beregning af sidste års omsætning. Gør man det, så kan minkavlerne få deres kassekreditter skubbet lidt ned og få lidt luft. Minkavlerne har heller ikke fået den bonus for nedslagtningen, de blev lovet, eller fået dækket de ekstra udgifter, de har haft til at slå deres dyr ned, såsom udgifter til ekstra mandskab, nedkøling af dyrene osv. Det burde også være sket,” siger Hans Kristian Skibby.

Minister: Fortsætter ‘en af de nærmeste dage’

Skatteminister Morten Bødskov siger til Avisen Danmark, at forhandlingerne om kompensation til minkavlerne genoptages ”en af de nærmeste dage”. Han afviser, at det er et problem, at opgaven er flyttet rundt mellem ministerierne på grund af barsel og sygdom.

”Det er altså ikke noget problem, at to ministre er blevet fædre og har brug for barsel. Eller at en minister bliver sygemeldt, og skal have ro til at starte op igen. Det sker også på alle andre arbejdspladser,” siger Bødskov.

Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, bakker ministeren op. Han siger til Avisen Danmark, at ”det er bedre, at der kommer en god aftale, end at der kommer en hurtig aftale på minkområdet”.

”Jeg synes, man bliver nødt til at forståelse for, at man kan blive ramt af sygdom, og der skal også være plads til at kunne holde barselsorlov. Så er der andre, der tager over på ministerholdet, ” siger Troels Lund Poulsen.

Troels Lund Poulsen, finansordfører for Venstre. Foto: Steen Brogaard

Skibby: Minkavlerne kan altså ikke vente

Hans Kristian Skibby synes, at Troels Lund Poulsen med udtalelsen om ”hellere en god end hurtig aftale” udviser mangel på forståelse for minkavlernes situation:

”Det er jo ikke Troels Lund Poulsen, der står med kreditter, der udløber. Så ville han se anderledes på det. Minkavlerne kan ikke bare vente. Mange står i en situation, hvor deres kreditter allerede er stoppet. Dem kan man jo ikke blive ved med at holde i uvished,” siger Hans Kristian Skibby.

DF-ordføreren har i næste uge kaldt erhvervsministeren i et samråd om sagen. Her forventer han at få svar på, hvornår minkavlerne kan få deres erstatning.