DF kalder statsministeren i samråd: Total forvirring om IS-krigernes børn

0
2314
Pia Kjærsgaard vil indkalde statsministeren til et samråd om de 19 børn i fangelejrene Al-Hoj og Al-Roj i Syrien. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

DFs udlændingeordfører Pia Kjærsgaard indkalder statsministeren til samråd i sagen om de 19 børn, som regeringens støttepartier vil hente hjem fra fangelejre i Syrien

Dansk Folkeparti vil nu have statsminister Mette Frederiksen (S) til at forklare sig i sagen om IS-krigernes børn i Syrien.

DFs udlændingeordfører Pia Kjærsgaard siger til Ekstra Bladet, at DF indkalder statsministeren i et samråd. Det sker efter de seneste dages udvikling, hvor regeringen har holdt et fortroligt møde om sagen med sine støttepartier, der presser hårdt på for at få de hjemtaget de 19 børn, der har dansk statsborgerskab.

“Forvirringen er total, og det er selvsagt uacceptabelt, at Folketinget holdes hen i uvished, mens regeringen tilsyneladende alene taler med sine støttepartier,” skriver Pia Kjærsgaard i en sms til Ekstra Bladet.

“En farce”

Pia Kjærsgaard kalder sagen en farce, for ‘hvem i regeringen har vidst hvad, og hvad mener regeringen egentlig nu?”, som hun skriver.

Forvirringen er ikke blevet mindre, efter at statsministeren tirsdag udtalte ved en pressebriefing, at “vi vil gerne se på, om vi kan hjælpe børnene”. Her understregede hun, at “det er ikke aktuelt at hjælpe forældrene”. Men både blandt støttepartier og eksperter mener man ikke, at det er muligt at hjemtage børnene, uden at deres mødre følger med.

Statsminister Mette Frederiksen sagde tirsdag under en pressebriefing at “vi vil gerne se på, om vi kan hjælpe børnene”. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Af samme grund kræver Dansk Folkeparti garanti fra regeringen for, at den står fast på sine løfter. DF mener desuden, at hele Folketinget bør inddrages.

“Hele Folketinget bør inddrages og være med i drøftelser, der med stor sandsynlighed kan føre til, at folk, der har vendt Danmark ryggen, kan komme tilbage hertil i kraft af deres børn,” skriver Pia Kjærsgaard til Ekstra Bladet.

Medie: Alle partiledere indkaldt til fortrolig briefing

Sagen er blevet eksplosiv for regeringen, efter afsløringer i Ekstra Bladet af, at regeringen tilsyneladende har tilbageholdt centrale efterretnings-oplysninger for Folketinget. I følge Ekstra Bladet modtog regeringen i september en orientering fra Forsvarets Efterretningstjeneste om, at Islamisk Stat smugler børn ud af fangelejrene i Syrien for at træne dem til at blive terrorister. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) afviser, at han har tilbageholdt oplysninger, men hverken i rød eller blå blok er der tilfredshed med de svar, som ministeren har givet om sagen.

I følge Berlingske er partiledere fra samtlige Folketingets partier nu indkaldt til en “fortrolig orientering af sikkerhedsmæssig karakter” om sagen. Mødet finder sted klokken 8.30 fredag morgen.