DF kalder statsminister i samråd om dobbeltspil i minkskandalen

0
2131
Statsminister Mette Frederiksen på dagens pressemøde, hvor der blev udmeldt nye coronarestriktioner i 38 kommuner. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksens højre hånd styrede fødevareminister Mogens Jensens kommunikation omkring minkskandalen, afslører BT. Det får DFs formand Kristian Thulesen Dahl til at kalde statsministeren i samråd

Dansk Folkeparti kalder nu statsminister Mette Frederiksen (S) i samråd, efter at BT har afsløret, at statsministerens stabschef styrede den kommunikation, som udgik fra nu afgåede fødevareminister Mogens Jensen, da minkskandalen eksploderede i dagene omkring tirsdag den 10. november.

Statsministeren har igen og igen placeret ansvaret for håndteringen af minkskandalen hos fødevareministeren og hans ministerium. Men BT har fået fat i fortrolige mails, der viser, at det var Mette Frederiksens stabschef Martin Justesen, der styrede den kommunikation, der udgik fra fødevareministeren i en pressemeddelelse tirsdag den 10. november.

Læs artiklen i BT her

På det tidspunkt havde det været fremme i et par dage, at beslutningen om at slå alle mink ihjel manglede lovhjemmel, og Mogens Jensen havde søndag den 8. november udtalt til Ekstra Bladet, at det hastede så meget med minkaflivningen, at man “havde vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud”.

Søndagens forside af BT.

Mette Frederiksens stabschef havde det sidste ord

Den udtalelse gav store problemer, for den gik stik mod regeringens fortælling om, at man ikke var klar over, at der manglede lovhjemmel, da minkaflivningen blev offentliggjort på et pressemøde 4. november.

Derfor skulle der udsendes en pressemeddelelse fra fødevareministeren, hvor han kunne lægge afstand til sin Ekstra Blads-udtalelse, og de fortrolige mails, som BT har fået fat i, viser, at stabschef Martin Justesen fra Statsministeriet styrede denne kommunikation. Det var ham, der via Mogens Jensens spindoktor havde det sidste ord på de “udtalelser”, som Mogens Jensen blev citeret for i pressemeddelelsen.

“Justesen ønsker ikke, at vi går ind i hvert eneste tvivlsspørgsmål. Jeg mangler stadig endeligt go, men tror vi lander på noget i denne retning: ‘Det er tydeligt, at der er begået fejl i dette forløb. Derfor har jeg nu iværksat en redegørelse, som skal afdække hele forløbet. Jeg kan kun gentage, at jeg ikke var bekendt med, at der manglede lovhjemmel, da jeg meldte beslutningen om at alle mink skal aflives ud…’,” lød det i mailen fra spindoktoren til Fødevareministeriets pressechef, der sad og baksede med pressemeddelelsen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) afviste på dagens pressemøde, at der var noget opsigtsvækkende i, at hendes stabschef blandede sig i, hvad den afgående fødevareminister Mogens Jensen skulle udtale om forløbet i minkskandalen, hvor Mogens Jensen og hans ministerium har fået tildelt hovedansvaret. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Mette F lagde afstand til fødevareministeren

Pressemeddelelsen blev udsendt samme dag, som statsminister Mette Frederiksen var i spørgetime i Folketinget. Her blev hun spurgt til de modsatrettede meldinger fra fødevareministeren.

Statsministeren svarede, at hun var nødt til at henvise til fødevareministeren og at hun gerne så en undersøgelse af hans ministerium.

“I forhold til hvad der er kommunikeret fra fødevaremyndighederne og fra Fødevareministeren, er det i vores øjne helt naturligt, at vi igangsætter en redegørelse, sådan at Folketinget og i øvrigt resten af Danmark kan få at vide, præcis hvad der er foregået,” sagde Mette Frederiksen i spørgetiden, i følge BT.

Redegørelsen lå klar en uge senere. Men af denne fremgår det ikke, at Statsministeriet var inde over fødevareministerens kommunikation, og siden har statsminister Mette Frederiksen konsekvent placeret hele ansvaret for skandalen i Fødevareministeriet.

DF kræver samråd om sagen

BTs afsløringer vækker mildest talt opsigt på Christiansborg. Den Konservative formand Søren Pape Poulsen kalder det “fuldstændig vanvittigt”, og de radikale siger, at de nu ikke vil afvise en undersøgelseskommission af sagen, sådan som alle partier i blå blok har krævet.

Kristian Thulesen Dahl kalder statsministeren i samråd. Foto: Carsten Lundager

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl skriver på Twitter, at DF vil kalde statsministeren i samråd:

”BT søndag om et vildt dobbeltspil i mink-skandalen. Dokumenteret med sms’er mellem stats- og fødevareministeriet. Lyder unægteligt som noget, Statsministeren må forklare i samråd med Folketingets partier. Vildt, hvis det er som beskrevet! DF indkalder med det samme! ,” skrev Kristian Thulesen Dahl på Twitter søndag.

På dagens pressemøde nægtede statsministeren, at der var noget kontroversielt i de oplysninger, som BT har bragt:

“Der er ikke noget afslørende i, at der er selvfølgelig kommunikation på tværs af ministerier i denne sag. Det er der i rigtig mange sager, og det vil der også være fremover,” lød det fra Mette Frederiksen, da BTs politiske redaktør HenrikQvortrup spurgte til sagen.

Læs artiklen i BT her