DF kalder regeringen i samråd efter aftale om IS-krigeres børn

0
2103
"Det er vores ønske at få børnene uden forældrene til Danmark", siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021

Politisk flertal vil lade ekspertgruppe undersøge, hvordan 19 børn i syriske fangelejre kan hentes til Danmark uden deres mødre. “Det bliver med al sandsynlighed starten på at hente børnenes familier herop,” mener DFs gruppeformand Peter Skaarup

Hvorfor tror regeringen, at den kan hente IS-krigernes børn hjem fra Syrien, uden at deres forældre følger med?

Det spørgsmål skal regeringen svare på i et samråd, som Dansk Folkeparti nu indkalder til.

Indkaldelsen kommer efter, at regeringen, SF, Radikale, Venstre, Konservative og Liberal Alliance tirsdag formiddag aftalte, at en tværministeriel arbejdsgruppe skal afdække, hvordan de 19 børn med dansk tilknytning kan hentes til Danmark.

Arbejdsgruppen skal senest 15. maj aflevere en redegørelse. I følge aftalen skal redegørelsen udelukkende fokusere på børnene, ikke deres mødre.

“Det er vores ønske at få børnene uden forældrene til Danmark. Dem, der er uden skyld i, at deres forældre har tilsluttet sig i IS,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til DR.dk.

“Vi ønsker ikke, at forældrene, der har tilsluttet sig Islamisk Stat, skal til Danmark. Det er regeringens holdning, og den er uændret,” siger han.

DF: Lemper udlændingepolitikken

Men Dansk Folkeparti har ingen tiltro til, at det vil være muligt at hente de 19 børn til Danmark, uden at deres mødre følger med. DF frygter også, at fædrene på et tidspunkt vil følge efter. Derfor har DF omgående annonceret, at regeringen vil blive indkaldt til et samråd om sagen.

“DF kalder straks i samråd omkring overraskende aftale om børnene i Syrien. Regeringen skal svare på, hvorfor man tror, man kan afskære forældre fra at følge med!! For ellers lukker aftalepartierne med åbne øjne terrorister og terrorsympatisører ind i Danmark,” skriver DFs formand Kristian Thulesen Dahl på Twitter.

Kristian Thulesen Dahl og de øvrige partilerede var fredag morgen indkladt til en fortrolig orientering hos justitsminister Nick Hækkerup (S) om børnene i fangelejre i Syrien. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021

DFs gruppeformand Peter Skaarup mener, at der er tale om en lempelse af udlændingepolitikkken:

“Regeringen forlader den stramme udlændingepolitik i en aftale sammen med Radikale, Venstre, Konservative, og SF. Det er dybt bekymrende, at de vil hente IS-børn hertil. Det bliver med al sandsynlighed starten på at hente børnenes familier herop,” skriver han på Twitter.

Qvortrup: Slagsmålet resterer

B.T’s politiske redaktør Henrik Qvortrup kalder aftalen et hold kæft-bolsche til de radikale og SF, og han konstaterer, at regeringen blot har udskudt problemerne i rød blok, hvor alle andre end Socialdemokratiet er villige til at lade de 19 børns mødre følge med:

“Det store slagsmål resterer: Hvad gør regeringen, når det om to måneder sandsynligvis viser sig, at børnene ikke kan komme hjem uden mødrene? SÅ bliver det for alvor politisk sprængfarligt,” skriver Henrik Qvortrup.

Læs også:

DF til regeringen: Hvor mange IS-terrorister følger med, hvis deres børn kommer til Danmark?