“Jeg har endnu til gode at se hårdkogte IS-tilhængere blive af-radikaliserede”

0
2758
Skal de 19 børn med dansk tilknytning i al-Roj og al-Hoj lejrene hentes til Danmark? Det mener et flertal af Folketingets partier. Foto: Repatriate the Children - Denmark / Scanpix

Integrationskonsulent Henrik Kokborg advarer om, at radikaliserede miljøer i Danmark risikerer at blive styrkede, hvis IS-kvinderne og deres børn hentes hjem fra fangelejrene i Syrien. Kokborg, der står bag firmaet Integrationsinfo, kalder spørgsmålet børnene og deres mødre for svært og dilemmafyldt

Hvad vil Danmark stille op, hvis IS-børnenes mødre kommer til Danmark og nægter at samarbejde og i stedet tilslutter sig de ekstremistiske miljøer, som de kom fra?

Spørgsmålet stilles af Henrik Kokborg, integrationskonsulent og indehaver af Integrationsinfo, i en længere artikel, som han har lagt op på sin hjemmeside, integrationsinfo.dk

Henrik Kokborg har arbejdet med islamistisk radikalisering og ekstremisme i en årrække, og han har mødt mange af ofrene for Islamisk Stats terrorregime, blandt andet fra det religiøse mindretal Yazidierne, som var udsat for et brutalt folkemord af Islamisk Stat, der massehenrettede drenge og mænd og tog børn og kvinder som hus- og sexslaver.

Dilemmafyldt

Henrik Kokborg betegner sagen om de 19 børn af IS-tilhængere med dansk tilknytning, som et flertal vil hente til Danmark fra kurdiske fangelejre, som meget dilemmafyldt.

Han konstaterer, at beslutningen er nem, hvis man kun ser sagen som 19 uskyldige børn, der er anbragt under kummerlige forhold i to fangelejre i Syrien. Gør man det, skal de hentes til Danmark hurtigst muligt. Det samme skal mødrene, fordi vi har en række internationale forpligtelser.

Henrik Kokborgs artikel på integrationsinfo.dk, hvor han beskriver dilemmaerne i sagen om IS-børnene i Syrien.

Men en sådan betragtning er forsimplet, mener Henrik Kokborg. For det hører med til vurderingen, at mødrene tilsluttede sig Islamisk Stat med åbne øjne. De var fuldt ud klar over, hvad det var for et terrorregime, de lod sig indrullere i. Islamisk Stat filmede sine grusomheder og delte dem på de sociale medier for netop at tiltrække fanatiske muslimer fra hele verden, og både kvinder og børn var en vigtig del af IS-kalifatets strategi.

“Mødrenes rolle var at sørge for, at deres børn fik den rette opdragelse. Derfor indoktrinerede mødrene deres børn med Islamisk Stats religiøse normer og værdier. Der er med stor sandsynlighed en del af de 19 børn, der har levet under Islamisk Stat, som målrettet er blevet hjernevasket med Islamisk Stats religiøse normer og værdier. Børnene lærte at, vesten er den onde verden og at vantro er en fjende af alle muslimer og derfor skal dræbes,” skriver Henrik Kokborg.

“Mødrenes rolle var at sørge for, at deres børn fik den rette opdragelse”

Islamisk Stat bag pigtråd

Radikaliseringen er blevet videreført i de kurdiske fangelejre, hvor Islamisk Stats normer og værdier opretholdes af kvinderne.

“Man kan på en måde sige, at Islamisk stat lever videre, bare bag pigtråd. Det vil sige, at de kvinder og børn, der lever i lejrene, er underlagt samme strenge religiøse sociale kontrol som de var under Islamisk Stat. Derfor må man således antage, at børnene forsat bliver hjernevasket med samme normer og værdier som i ”kalifatet”,” skriver han.

Islamisk Stat lever videre bag pigtråd, skriver Henrik Kokborg om al-Hoj og al.Roj lejrene. Foto af Repatriate the Children – Denmark / Scanpix

Men så kan børnene og deres mødre vel blive af-radikaliserede, når de kommer til Danmark? Det stiller Henrik Kokborg et stort spørgsmålstegn ved. Integrationskonsulenten skriver, at mange hjemvendte syrienskrigere har sagt nej til at indgå i afradikaliseringsprogrammer, og dem der siger nej, er som regel de mest radikaliserede.

“Jeg har endnu til gode at se hårdkogte tilhængere af Islamisk Stat blive af-radikaliserede. Det rejser derfor følgende spørgsmål. Hvis de 19 børn og deres mødre kommer til Danmark, og de ikke ønsker at samarbejde med myndighederne og ikke vil indgå i et sådant program. Hvad gør vi så? Og kan vi så overhovedet stille noget op?,” spørger Henrik Kokborg.

Kan styrke radikaliserede miljøer

Han er bekymret for at IS-kvinderne og deres børn vil kunne ende med at styrke de radikaliserede miljøer i Danmark, og han stiller spørgsmålstegn ved, om det – set fra børnenes perspektiv – er det rigtige for dem at komme til Danmark.

“Jeg er bekymret for, at hvis børnene kommer til Danmark vil de blive yderligere traumatiseret og angste, hvis mødrene ikke har ændret deres islamistiske normer og værdier. Så vil børnene nemlig stadig af deres mødre blive fastholdt i det verdensbillede,” skriver Henrik Kokborg.

Henrik Kokborgs indlæg på Integrationsinfos hjemmeside kan læses her