DF-formand: Statsministeren bør stilles for rigsretten

0
2315
Kristian Thulesen Dahl på talerstolen i Hernings Kongrescenter under DFs årsmøde i september 2021. På grund af en positiv coronatest er han forhindret i at deltage fysisk på søndagens ekstraordinære årsmøde samme sted. Foto: Carsten Lundager

Regeringens ulovlige beslutning om at kræve alle danske mink aflivet bør føre til en rigsretssag mod statsminister Mette Frederiksen, sagde DFs formand Kristian Thulesen Dahl lørdag på DFs årsmøde

Statsminister Mette Frederiksen (S) bør stilles for en rigsret for sin beslutning om at aflive alle mink i Danmark. Det var meldingen fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl i hans tale lørdag til DFs årsmøde i Herning.

“Jeg er ikke i tvivl: Hvis et flertal virkelig mener, at Inger Støjberg har gjort noget som helst, der overhovedet kan berettige til en Rigsretssag, er der slet ingen tvivl om, at det også bør være tilfældet i forhold til Mette Frederiksen og mink-skandalen,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

Statsministeren meldte beslutningen om at aflive alle mink ud på et pressemøde den 4. november. Det skete på baggrund af en spinkel risikovurdering af Statens Serum Institut (SSI), der vurderede, at der var en risiko for at corona-mutaner ville kunne sprede sig blandt mink og true effekten af kommende corona-vacciner.

Få dage senere viste det sig, at der ikke var lovhjemmel til at kræve samtlige mink aflivet. Alligevel blev beslutningen ikke omgjort, hvilket endte med koste alle 15-16 millioner danske mink livet og har sendt en regning på op mod 20 milliarder kroner videre til de danske skatteydere.

“Dette er en vaskeægte skandale”

“Helt ærligt venner: Dette er en vaskeægte skandale. Alle kan lave fejl – men som minimum skal man stoppe fejlen, når man bliver bekendt med den. Det gjorde Mette Frederiksen ikke. Tværtimod fortsatte hun og regeringen sit ulovlige forehavende,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

“Alle kan lave fejl – men som minimum skal man stoppe fejlen, når man bliver bekendt med den”

Han nærer dog ikke de store forhåbninger om, at regeringens støttepartier, der var meget aktive for at få Inger Støjberg for rigsretten, vil bakke op om en tilsvarende sag mod Mette Frederiksen.

“Lur mig om ikke SF, Enhedslisten og de radikale finder alle mulige krumspring for at lade hende slippe! De skal nok tage sig dyrt betalt. Jeg har allerede været i talrige debatter med bl.a. Enhedslisten, der allerede taler om, at hvis man beklager og undskylder, kan man slippe for en Rigsretssag. Og meget behændigt har Mette Frederiksen undskyldt, at der jo selvfølgelig sker fejl under en corona-håndtering,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

Kristian Thulesen Dahl forudser, at regeringens støttepartier “vil finde alle mulige krumspring” for at undgå at stille statsministeren for en rigsret i minksagen. Foto: Carsten Lundager

Lighed for loven?

DF-formanden kalder støttepartiernes ageren for “koordineret spil for galleriet”. Men dermed gør de sig skyldig i en klar forskelsbehandling af Inger Støjberg og Mette Frederiksen, mener han:

“Retsstaten siger lige vilkår. Lige behandling. Og hvis der er lighed for loven – ja så kan Mette Frederiksen lige så godt sætte tid af i kalenderen til at møde op i Rigsretten – og Rigsretten kan jo så bare fortsætte sine møder efter december, efter man selvfølgelig er kommet frem til en frikendelse af Inger Støjberg,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

Læs hele Kristian Thulesen Dahls tale her