DF-formand raser: Klokkeklart løftebrud at hente IS-kvinder hjem

0
2903
Udenrigsminister Jeppe Kofod på pressemødet tirsdag aften, hvor regeringen fortalte, at den nu vil hente tre kvinder og ders 14 børn til Danmark. Kvinderne rejste fra Danmark for flere år siden at tilslutte sig Islamisk Stat. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringen i kæmpe kovending: Vil nu hente tre IS-kvinder og deres 14 børn hjem fra Syrien. “Et klokkeklart og alvorligt løftebrud,” siger DFs formand Kristian Thulesen Dahl

Igen og igen har statsminister Mette Frederiksen (S) afvist, at regeringen vil hente IS-kvinderne og deres børn til Danmark fra de kurdiske fangelejre Al-Hoj og Al-Roj i Syrien.

“De har vendt Danmark ryggen. De har intet at gøre i Danmark,” har statsministeren sagt.

Men nu laver regeringen en kæmpe håndbremsevending. På et pressemøde tirsdag aften fortalte tre ministre, at Danmark nu vil tilbyde tre kvinder fra Islamisk Stat, der har dansk statsborgerskab og er mødre til i alt 14 børn, at de komme til Danmark. Desuden vil fem børn blive tilbudt en såkaldt evakuering uden deres mødre.

“Task forcen konkluderer, at den humanitære sikkerhedsmæssige situation i lejrene er forværret. Det gælder særligt al-Hol-lejren, hvor der er mangel på mad og lægehjælp,” sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på pressemødet.

“Vi ønsker at passe på Danmark”

Regeringens beslutning sker med henvisning til den task force, der har været nedsat til at vurdere, om i alt 19 børn med dansk tilknytning ville kunne hentes hjem uden deres mødre. Task forcen vurderer, at det ikke vil være muligt at hente de 14 børn uden mødre.

”Det er mest hensigtsmæssigt at hente de tre kvinder med dansk statsborgerskab og deres børn hjem,” siger justitsminister Nick Hækkerup.

”Vi gør det, fordi vi ønsker at passe på Danmark,” fortsætter Hækkerup med henvisning til, at børnene risikerer at blive radikaliseret i lejrene.

Udenrigsminister Jeppe Kofod, justitsminister Nick Hækkerup, social- og ældreminister Astrid Krag samt chef for PET, Finn Borch, orienterer om beslutningen om at hente IS-kvinderne til Danmark på et pressemøde i Eigtveds Pakhus. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

“Et klokkeklart løftebrud”

Regeringens støttepartier jubler over beslutningen. Til gengæld raser oppositionen. Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl kalder regeringens beslutning for ”et klokkeklart og alvorligt løftebrud”:

”Der kommer nu mennesker ind i vores land, som rejste ned for at slutte sig til en bestialsk terrororganisation – Islamisk Stat – som halshuggede, voldtog og spredte rædsel i Islams navn. For Dansk Folkeparti er denne sag IKKE slut! Mette Frederiksen kommer til at stå til regnskab for det her,” skriver DF-formanden på Facebook.

Kristian Thulesen Dahl på Facebook.

Messerschmidt: Skammens dag for Mette Frederiksen

Gruppeformand Peter Skaarup kalder beslutningen ”regeringens hidtil største og mest groteske løftebrud på udlændingeområdet”, og næstformand Morten Messerschmidt taler om ”skammens dag for Mette Frederiksen”:

”I dag må det være tydeligt for alle, der ved folketingsvalget troede, at den stramme udlændingepolitik ville fortsætte med Socialdemokratiet i statsministeriet, at de blev snydt. For Mette Frederiksen er papirkonventioner vigtigere end fædreland. Det vil vi aldrig glemme,” skriver Morten Messerschmidt på Facebook.

Han bebuder, at det aldrig vil kunne ske, når DF havde del i magten:

“I det øjeblik, vi i DF får del i magten igen, skal dette vendes om. Folk, der har tilsluttet sig islamisk stat, kan aldrig være danske. De skal ikke have dansk statsborgerskab,” skriver DF-næstformanden.