DF: Forældre skal straffes, hvis de lyver i samværssager

0
6459
Arkivfoto

Løgn og falske påstande om den anden forælder i samværs- og forældremyndighedssager skal kunne straffes, lyder det i beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti

Det skal gøre strafbart af lyve om den anden forælder i sager om samvær og forældremyndighed. Det mener Dansk Folkeparti. Med et nyt beslutningsforslag vil DF  forhindre, at falske påstande bliver brugt til at trække samværssager i langdrag eller til at stå stærkere i forældremyndighedssager.

”Der er noget galt med systemet, hvis det kan stille en forælder bedre i en forældremyndighedssag, at vedkommende fremsætter usande påstande mod den anden forælder, fordi det kan føre til, at den anden forælder taber en forældremyndigheds- eller samværssag,” skriver DF i beslutningsforslaget, som socialordfører Karina Adsbøl er ordfører på.

Kan miste retten til barnet

Som DF påpeger, kan det have meget store konsekvenser, hvis en forælder lyver om den anden i en forældremyndighedssag.

”Det er ødelæggende for den forælder, der på et falskt grundlag sættes i dårligt lys og derfor risikerer at miste retten til at se sit barn. Ofte har det ydermere den virkning, at den obstruerende forælder knyttes endnu nærmere til barnet, hvilket til tider stiller denne forældre bedre i samværs- eller forældremyndighedssagen,” skriver DF.

Hvis forslaget vedtages, skal der laves en særlig bestemmelse i forældreansvarsloven. Her skal det bl.a. fremgå, at det skal have ”processuel skadesvirkning”, hvis man lyver. Med andre ord skal ens position svækkes i en sag, hvis man fremsætter usande påstande.

”Regeringen skal sikre, at det har konsekvenser for den konkrete samværs- eller forældremyndighedssag, hvis den ene forælder aktivt chikanerer og/eller fremsætter usandheder om den anden forælder,” lyder det.

Alvorlige anklager skal undersøges

DF understreger, at myndighederne altid skal lytte til alvorlige anklager om f.eks. vold eller overgreb mod børnene. Den slags skal undersøges til bunds.

”Vi skal beskytte børn. Det kan ingen være uenige i. Men samtidig er det forkert at belønne en forælder, der for at fremme sin egen sag kommer med falske påstande, ved at tildele dem den fulde forældremyndighed eller ved at afskære den anden forælder samværet,” skriver DF.

Hele beslutningsforslaget kan læses her