Nedtur for de svenske Socialdemokrater

0
1787
Magdalena Andersson (S) har haft en mere end almindelig uheldig start som Sveriges statsminister. Foto: 10040 Anders Wiklund/TT/Ritzau Scanpix

Vælgerne flygter fra rød blok i Sverige, hvor gennemsnittet af meningsmålingerne giver et klart flertal til borgerlige fløj

Socialdemokraterne klarer sig skidt og deres støttepartier endnu værre. To af dem har svært ved at komme over den svenske spærregrænse og sikre er kun socialdemokraterne og det svenske svar på Enhedslisten. Til sammen står de til 37 procent af stemmerne, mens den borgerlige fløj står til 55 procent.

Og ansvaret ligger hos Sveriges nye statsminister. Faktisk skulle man næsten tro, at hun hedder Biden til efternavn, for Magdalena Andersson synes ikke at kunne gøre noget som helst rigtigt. Og som avisen Expressen skriver i dag, så kan hun kun takke sig selv og sine ministre for nedturen.

Magdalena Andersson, her på vej til et pressemøde, kan kun takke sig selv og sine ministre for nedturen. Foto: 10040 Anders Wiklund/TT/Ritzau Scanpix

Undskyldninger og løgne

Det startede før jul, hvor en eftersøgt migrant uden arbejdstilladelse blev arresteret ved statsministerens bopæl. Som ditoverblik.dk skrev for nylig (læs: Eftersøgt migrant var rengøringshjælp hos statsministeren), forsøgte hun sig med en række forskellige forklaringer, der ikke holdt vand. Siden er det kommet frem, at den eftersøgte kvinde faktisk havde forsøgt at undgå at arbejde for statsministeren, fordi risikoen for at blive taget var større.

Værre er regeringens problemer med at fortælle sandheden om landets Covid-19 krise. I denne uge kom det frem, at man har valgt at nedtone problemerne med den nye variant, Omikron. Og nu står det klart, at man har forsøgt at holde informationer væk fra den undersøgelseskommission, der skal granske hele den svenske indsats under krisen.

Coronakommissionen, som den hedder, skal komme med sin analyse allerede i februar. Men en række afgørende oplysninger er ligesom forsvundet undervejs. For eksempel kan kommissionen ikke få at vide, hvad der skete på i alt 149 møder i regeringens koordinationsudvalg.

Gruppen för strategisk samordning (GSS), som den hedder på svensk, samler regeringens topfolk. Men ikke et eneste referat eller bare en dagsorden fra møderne har kommissionen kunnet få. Måske eksisterer de ikke – mere sandsynligt er det, at regeringen ikke har lyst til at blive set i kortene.

Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: 10510 Marko Säävälä / TT/Ritzau Scanpix

Bizar forklaring

Den ansvarlige social- og sundhedsminister Lena Hallengren kan ikke se noget problematisk i det. For i hendes forståelse, så blev der aldrig taget nogen beslutninger på de møder. En bizar forklaring, som udløser følgende kommentar i Expressen:

”Hvis det nu er sådan, at GSS faktisk ikke har sagt eller gjort noget, der var værd at dokumentere og havde en historisk værdi, men blot drukket kaffe og talt om vejret? Det ville være meget problematisk med tanke på, hvordan gruppen beskrives som central i regeringens håndtering af pandemien,” skriver Victor Barth-Kron i avisen.

Selv det svenske svar på DR, SVT, bider fra sig. Selvom SVT må siges at være ganske følgagtig over regeringen, hvis den ellers er socialdemokratisk, lyder overskriften i dag ”Regeringen er presset.” Og SVT taler om mørkelægning af fakta, hvilket i svensk sammenhæng er mindst så slemt og udemokratisk som herhjemme.

Kilder: TT, Expressen, SVT