Claus Kvist Hansen, MFer og byrådsmedlem i Horsens, kan ikke få oplyst, hvor mange kommunalt ansatte, der bærer muslimsk tørklæde. Nu rejser han sagen i økonomiudvalget
Hvor mange ansatte i Horsens Kommune bærer tørklæde af religiøse årsager, hvad laver de og har det medført utilfredshed eller klager fra borgere?
Det spørgsmål har byrådsmedlem for Dansk Folkeparti, Claus Kvist Hansen, der også er folketingsmedlem, forgæves søgt svar på.
Kommunens administration har afvist, at det er lovligt at sætte tal på:
“I Horsens Kommune registrerer vi ikke anvendelsen af religiøse tørklæder blandt de ansatte. Valg af religion er ligesom medlemskab af en fagforening ikke oplysninger, vi lovligt kan indsamle og opbevare. Det er derfor ikke muligt at svare på, hvor mange der vælger at bære et religiøst tørklæde i arbejdstiden. Administrationen er ikke bekendt med klager som følge af ansatte, der bærer tørklæde,” lyder det i svaret.
Men Claus Kvist Hansen har ikke opgivet at få et svar. Derfor har han rejst sagen på kommunens økonomi- og erhvervsudvalgsmøde på mandag. Han mener nemlig, det er relevant i debatten om offentligt ansattes ret til at gå med markante religiøse symboler på jobbet.
”Hele spørgsmålet om tørklæder har raset i mange år. Vi er opmærksomme på denne problematik, så et sted at starte er at få afdækket omfanget,” siger Claus Kvist Hansen til Horsens Folkeblad.
DF vil forbyde tørklæde for offentligt ansatte med borgerkontakt
Et stort flertal i Folketinget har netop afvist et forslag fra Dansk Folkeparti om at forbyde religiøs hovedbeklædning for alle offentligt ansatte. Det sker bl.a. med den begrundelse, at det vil være i strid med den europæiske menneskerettighedskonvention.
Men DF har nu skåret forslaget til, så det kun gælder offentligt ansatte med borgerkontakt. Det sker på baggrund af svar fra Justitsministeriet. DF tolker svaret sådan, at et forbud kun for ansatte med borgerkontakt ikke vil være i strid med menneskerettighedskonventionen.
På den baggrund mener Claus Kvist Hansen at det rimeligt at få et tal for, hvor mange offentligt ansatte der går med muslimsk tørklæde og hvilke funktioner de har. Og han kritiserer det svar, han har fået fra administrationen:
”Det er jo ikke et svar. Man har ikke engang forsøgt at besvare det, og det, synes jeg, er underligt. Jeg beder ikke om, at de skal gå ind i folks personalesager eller lave en ph.d.-afhandling, jeg beder bare om et cirka-tal. De skal bare sende en mail ud til institutionerne og spørge lederne: Hvor mange medarbejdere har I med tørklæder? Mere videnskabeligt behøver det ikke at være,” siger Claus Kvist Hansen til Horsens Folkeblad.
Læs også:
DF gør nyt forsøg på at få tørklædeforbud for offentligt ansatte