DF: Absurd at regeringen forgylder statsministerens departementschef

0
1461
Statsminister Mette Frederiksen udgør sammen med finansminister Nicolai Wammen det ansættelsesudvalg, som beslutter, hvor stor en bonus departementscheferne skal have. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen forgyldes med 125.000 kroner i bonus for minkskandale-året 2020. DFs formand vil stoppe de lukrative bonusordninger for statens topembedsmænd

Hvis Dansk Folkeparti kommer i regering efter næste valg, så lover DFs formand Morten Messerschmidt et opgør med de lukrative bonusordninger, som nærmest pr. automatik sikrer topembedsmænd i staten store skatteyderfinansierede engangsudbetalinger hvert år.

Det skriver Morten Messerschmidt på Twitter:

“Hvis DF kommer i regering efter næste valg, garanterer jeg et opgør med de automatiske chef-bonusordninger..! Det her er jo gået helt over gevind…,” skriver han.

Anledningen er Ekstra Bladets afsløring af den opsigtsvækkende bonus-udbetaling til Statsministeriets departementschef, Barbara Beatrice Bertelsen.

Intet mindre end 125.000 kroner fik Barbara Bertelsen udbetalt i bonus i 2020. Det skete oven i en løn på hele 2.907.8032 kroner. Det er næsten 1,3 millioner mere, end statsministeren får i løn.

Slettede sms’er og minksskandale

Bonussen er særligt opsigtsvækkende, fordi den udbetales for 2020. Det var året, hvor Barbara Bertelsen spillede en central rolle i beslutningen om at kræve alle mink aflivet, selv om der ikke var hjemmel til det. Det var også året, hvor departementschefen rådgav statsminister Mette Frederiksen (S) til at slette alle sms’er på sin telefon automatisk, inklusiv dem, der blev sendt i perioden omkring den ulovlige mink-beslutning. Et råd, der har sandsynligvis var i strid med journaliseringspligten.

Med til fortællingen om den bonusforgyldte topembedsmand hører desuden, at Barbara Bertelsens ledelse af Statsministeriet i 2020 er blevet kritiseret kraftigt. Under afhøringerne i Minkkommissionen er der dukket grovkornede sms-beskeder frem, sendt fra ”BBB” til ledende medarbejdere i andre ministerier, som går langt over stregen for god ledelse.

Undergraver tilliden

Morten Messerschmidt mener, at regeringen med de store bonusser undergraver tilliden til embedsmændene.

“I Dansk Folkeparti har vi i årevis ønsket et opgør med de automatiske bonusfester til landets øverste embedsmænd. Det er ikke blot frås med millioner af skatteydernes penge – millioner som kunne have gjort langt mere gavn hos eksempelvis de ældre – men det er også dybt undergravende for tilliden til det danske embedsværk,” skriver han sit ugentlige nyhedsbrev.

https://twitter.com/MrMesserschmidt/status/1493276606852440072?s=20&t=ccaJFJN_Ec8jIirMHBoZMw

Indstillede sig selv til bonus

I følge Ekstra Bladet har Barbara Bertelsen selv været med til indstille den store bonus. Avisen har fået et svar fra Økonomistyrelsen. Her står der, at bonussen udbetales “på baggrund af en indstilling, der tager hensyn til objektive kriterier såsom deltagelse og formandskab i forberedende regeringsudvalg”.

Denne indstilling kommer fra departementscheferne i hhv. Finansministeriet og Statsministeriet, dvs. bl.a. Barbara Bertelsen. Derefter er det finansminister Nicolai Wammen og statsminister Mette Frederiksen, der som regeringens ansættelsesudvalg tager stilling til bonussens størrelse.

Med andre ord: Barbara Bertelsen har indstillet, at Barbara Bertelsen skal have en bonus, hvorefter Mette Frederiksen har besluttet, at Barbara Bertelsen, som hun arbejder tæt sammen med, skal have en bonus på 125.000 kroner.

Peter Skaarup: Virker helt absurd

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup kalder det absurd, at Barbara Bertelsen forgyldes:

”Det virker helt absurd, at en departementschef, der står bag sletningen af alle de vitale sms’er i forbindelse med minkskandalen, får en bonus på hele 125.000 kroner,” siger Skaarup til Ekstra Bladet.

“I det hele taget virker det bonusprogram dybt usmageligt, når man tænker på, hvor meget de selvstændige, kunstnerne og mange andre danskere har lidt under coronapandemien,” tilføjer han.

Læs Morten Messerschmidts nyhedsbrev her