Britisk rapport: Forfølgelse af kristne nærmer sig folkemord

0
5709
Arkivfoto

Over de senere år er tusinder af kristne blevet dræbt og millioner drevet på flugt. En britisk rapport kalder situation så alvorlig, at det nærmer sig folkemord

Rapporten blev lavet for den britiske regering af britiske kirkefolk under ledelsen af biskoppen af Truro, Philip Mounstephen. Den daværende udenrigsminister Jeremy Hunt, der selv er praktiserende kristen i den anglikanske kirke, havde bestilt og betalt rapporten. Da rapporten først kom frem, var han alt andet end diplomatisk:

”Hvad vi har glemt i denne atmosfære af politisk korrekthed er, at de kristne, der her bliver forfulgt, er blandt de fattigste i verden. I Mellemøsten plejede kristne at udgøre omkring 20 procent af befolkningen; nu er det fem procent.”

Kristne bliver også forfulgt i lande udenfor Mellemøsten (Se artiklen: Kristne forfølges i mere end 50 lande). Men det er i de muslimsk dominerede lande, at situationen er værst. Rapporten fremhæver, at kristne her bliver angrebet fra alle sider: chikaneret af myndigheder, overfaldet af naboer og gjort til syndebukke af de statskontrollerede medier.

Rapporten fremhæver, at kristne ofte får skylden for de dårlige sociale forhold i landene. Samtidig fører den nye islamiske konservatisme i lande som Algeriet og Tyrkiet til, at kristne udgrænses og dermed bliver lette ofre for lokale fanatikere.

Politisk upopulært

Rapporten blev fremlagt sidste sommer og druknede i slagsmålet om Brexit. Det samme gjorde udenrigsminister Jeremy Hunt, som blev fyret, da Boris Johnson overtog ansvaret som premierminister. Fyringen skyldes især Hunts mere moderate holdning til EU, men hans aktivistiske holdning til forfølgelse af kristne hjalp ham ikke.

For det er politisk farligt at kæmpe for en fair behandling af kristne. Det kan koste stemmer særligt i lande som Frankrig og Storbritannien med store muslimske mindretal, der vil tage et sådant skridt som en kritik af deres værdier. Men også bestræbelserne på at tækkes især regeringer i mellemøstlige lande kan blive ramt af denne indsats.

Rapporten gik nemlig så vidt som at fastslå, at forfølgelserne af kristne i mange lande aktivt støttes af regimerne der.

”I nogle tilfælde deltager staten, ekstremistiske grupper og hele befolkningsgrupper aktivt i forfølgelse og diskrimination. I lande som Iran, Algeriet og Qatar er det staten, der fører an. I Syrien, Yemen, Saudi Arabien, Libyen og Egypten er både staten og ikke-statslige aktører – især religiøse ekstremistiske grupper – involveret,” hedder det i rapporten.

Da Jeremy Hunt fremlagde sin rapport i juli, lagde han op til, at den britiske regering skulle tage drastiske skridt for at forsvare kristne verden over. Bare to uger efter var han ude af døren og hans planer lagt op på hylden.

Læs også: Kristne forfølges i mere end 50 lande