Brexit-succes: Vacciner mod Covid-19 til briterne i næste uge

0
1879
Premierminister Boris Johnson viser en dosis af COVID-19-vaccinen fra AstraZeneca/Oxford University. Vaccinen er kendt som AZD1222. Foto: Paul ELLIS / POOL / AFP

Brexit kan stadig ende uden en aftale, men den konservative regering i London praler allerede af den første succes: briterne får deres vaccine længe før de andre EU-lande

Premierminister Boris Johnson har hårdt brug for en succes, og nu har EU foræret ham en. Fordi briterne ikke længere er med i EU’s samarbejde om medicin – EU’s lægemiddelagentur EMA er endda flyttet fra London – kan de gå egne veje. Og det bruger briterne til at foretage en midlertidig godkendelse af en vaccine mod Covid-19.

Der er allerede produceret hundreder af millioner doser af vaccinen og det kommer briterne til gode. Det bliver vacciner fra det tysk-amerikanske samarbejde – anført af Pfizer – der kommer i brug. Først i køen er sundhedspersonale og alle på plejehjem, dernæst alle over 80 – og så måske premierminister Boris Johnson, der overvejer at blive vaccineret for rullende kamera.

Storbritannien er gennemgående dobbelt så hårdt ramt i pandemien som Danmark – i dag melder de hårdest ramte regioner om smittetal på op til 572 per 100.000 indbyggere. Hårdest ramt er Swale øst for byen Canterbury i grevskabet Kent. Til sammenligning melder Herlev på den københavnske vestegn om 424 tilfælde per 100.000.

Og når man ser på dødstallene, er briterne meget hårdt ramt – med udsigt til at krydse over 60.000 døde i løbet af dette døgn. Med ti gange så mange briter som danskere, ville det tal med danske forhold have været under 10.000. Belastningen i sundhedsvæsenet har også forringet helbredet for mange briter, der er syge af andet end corona.

Premierminister Boris Johnson følger den afsluttende test af COVID-19-vaccinen fra AstraZeneca/Oxford University. Foto: Paul ELLIS / POOL / AFP

EU’s lægemiddelagentur vil først tage stilling til vaccinen i juledagen og dermed bliver ingen danskere vaccineret i år. Chefen for den danske lægemiddelstyrelse, Thomas Senderovitz, skrev i dag på Twitter, at en nødgodkendelse efter britisk forbillede er udelukket. Han insisterer på, at man først skal se flere data.

Afgørende weekend

Der forhandles fortsat om Brexit mellem en stor delegation fra EU og regeringens egne forhandlere i London. Fra britisk side ønsker man en hurtig afklaring, så politikerne i parlamentet kan tage stilling til det inden deres juleferie starter om to uger. Derfor bliver den kommende weekend afgørende, skriver flere britiske medier.

En ny meningsmåling viser, at den konservative regering faktisk kan vinde ved Brexit uden en aftale. De store arbejderprægede valgkredse i det centrale England, der normalt støtter Labour, svinger i denne sag mod De Konservative. Og her er ønsket en kontant afregning med Bruxelles – kan Johnson levere den, vinder han igen terræn i de områder, der ellers gælder som røde.

Kilder: Economist, Telegraph, Times