Vrede efter mink-samråd: “Alt det vi hører er skandaløst”

0
4338
Justitsminister Nick Hækkerup (S) taler med pressen efter dagens samråd i folketingets retsudvalg om politiets actioncard i minksagen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Folketinget fik ikke svar på afgørende spørgsmål i minksagen, da Justitsminister Nick Hækkerup (S) torsdag var i samråd. “Alt det vi hører er skandaløst,” siger DFs gruppeformand Peter Skaarup

”Skandaløst og det værste jeg har oplevet i min tid på Christiansborg”.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup lagde ikke fingrene imellem både før og efter det samråd, som justitsminister Nick Hækkerup (S) torsdag var indkaldt til i sagen om den ulovlige masseaflivning af mink.

Temaet for samrådet var det ”action card” – talepapir – som politiet brugte, da de ringede rundt til minkavlerne for at få dem i gang med at slå deres dyr ned i dagene efter, at statsministeren på et pressemøde den 4. november meddelte, at alle mink i Danmark skulle aflives, fordi de udgjorde en risiko for folkesundheden.

Politiets omstridte talepapir

Actioncardet kom fra Rigspolitiet, og det er stærkt omdiskuteret. For selv om der ikke var lovhjemmel til at kræve raske mink udenfor risikozonen aflivet, var formålet med action cardet ikke til at tage fejl af: Det skulle lægge pres på minkavlerne til at få aflivet deres dyr.

Politifolkene blev således instrueret i at sige følgende til minkavlere, der modsatte sig:

”Det er jeg ked af at høre, men beslutningen er truffet”

”Manglende medvirken vil derfor betyde, at du ikke får mulighed for at opnå bonussen (den såkaldte tempobonus for at aflive mink hurtigt, red.), og du kan forvente, at myndighederne så kommer og foretager tømning af besætningen alligevel”.

»Jeg vil derfor høre, om dette får dig til at ændre beslutningen?”.

Justitsminister Nick Hækkerup. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vidste der ikke var lovhjemmel

På dagens samråd afviste justitsminister Nick Hækkerup, at han eller hans departementschef havde haft kendskab til action card’et. Men det er nu kommet frem, at Rigspolitiet benyttede actioncardet, selv om man godt vidste, der manglede lovhjemmel. Man regnede nemlig med, at lovhjemlen ville komme på plads snarest.

Som der står i et svar til Folketingets retsudvalg, der blev offentliggjort umiddelbart før samrådet med Justitsministeren:

”…Det var dog Rigspolitiets klare forståelse, at den fornødne hjemmel ville foreligge inden for kort tid”.

Det helt store spørgsmål på dagens samråd var derfor: Hvem havde fortalt Rigspolitiet, at der manglede lovhjemmel, men at den var på vej – og hvorfor ringede betjente rundt til minkavlerne, når nu Rigspolitiet vidste, der ikke var lovhjemmel?

Ingen svar fra ministeren

Det kunne justitsministeren ikke svare på, og han ville heller ikke oplyse nærmere om en afgørende telefonsamtale mellem Justitsministeriet og Rigspolitiet, som fandt sted torsdag den 5. november – dagen efter pressemødet, hvor minkaflivningen blev meddelt.

Det var i denne telefonsamtale, det blev oplyst, at der manglede lovhjemmel. Men hvem der talte med hvem og hvad der blev sagt – det kunne Hækkerup ikke oplyse.

”Hvilket niveau, der er kommunikeret på, ved jeg ikke konkret. Og jeg kan ikke sidde og sige konkrete navne, for så indtræder der en række hensyn til de ansatte, der skal beskyttes i deres rettigheder, hvis der måtte opstå en sag,” sagde Nick Hækkerup.

Peter Skaarup (DF) på vej til det åbne samråd i folketingets retsudvalg. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

“Pinligt samråd”

De manglende svar fra justitsministeren skaber stor frustration hos de øvrige partier i Folketinget. Peter Skaarup (DF) sagde forud for samrådet til TV2 News, at minkskandalen er en skandalesag og den største af slagsen, han har oplevet i sin tid på Christiansborg.

Bagefter betegnede han samrådet som pinligt, og da han medvirkede i P1 Debat lidt senere, gentog han, at sagen er en skandale.

”Alt det vi hører er skandaløst. Jeg synes det ville klæde regeringen, hvis den – i stedet for at komme med noget snik snak om hvorvidt det var en ordre eller ikke ordre – erkender, at der var tale om en ulovlig ordre”.

Peter Skaarup på Twitter.

Skaarup: Ordren kom oppe fra

Peter Skaarup er overbevist om, at det var efter ordre oppe fra, at politiet gik i gang med at ringe rundt og sige til minkavlerne, at de skulle aflive deres dyr:

”Thorkild Foged (Rigspolitichef, red.) og Rigspolitiet gør jo ikke det her for sjov og af egen drift. De gør det selvfølgelig, fordi de har fået ordre til det. Politiet finder ikke på sådan noget her af egen drift,” sagde Peter Skaarup i P1 Debat.

Peter Skaarup (DF). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det fik værten i programmet til at spørge, hvor Skaarup mener ordren kom fra. Til det sagde han:

”Jeg går ud fra, at det er den Nationale Operative Stab, Nosten, der har givet den ordre. Vi har spurgt, om vi kan få referater fra Nosten udleveret inden samrådet, så vi kunne forberede os, men det kunne vi ikke. Ja, ministeren svarede slet ikke på det, og det er der måske en god grund til,” sagde Peter Skaarup.

Justitsminister Nick Hækkerup er nu indkaldt til et nyt samråd om sagen i næste uge.

Læs også:

DF kræver statsminister i samråd: Embedsmænd lægger pres på medier i minkskandalen