DF kræver statsminister i samråd: Embedsmænd lægger pres på medier i minkskandalen

0
4803
Statsminister Mette Frederiksen (S) taler med pressen efter hasteforespørgslen om masseaflivningen af mink. I følge statsministeren har regeringen ikke begået grundlovsbrud. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Justitsministeriets embedsmænd har kontaktet Berlingske for at få avisen til at skrive “fejl” i stedet for “grundlovsbrud” om minkskandalen. Nu kræver DF en forklaring fra statsminister Mette Frederiksen (S), der er pressens minister

Statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) nægter, at regeringens håndtering af minkskandalen kan betegnes som et grundlovsbrud. I følge de to topministre var det en “beklagelig fejl” og ikke et lovbrud, da regeringen satte gang i aflivningen af alle 15-17 millioner danske mink, selv om der ikke var lovhjemmel til det.

Dette forsøg på at afdramatisere sagen, har nu også bredt sig til embedsværket. Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard fortalte søndag i TV2s “Presselogen”, at Berlingske i den seneste uge er blevet kontaktet af embedsmænd i Justitsministeriet, der vil have avisen til at undlade at bruge ordene “lovbrud” og “grundlovsbrud”, når de skriver om sagen:

“Jeg synes, det har været ret bemærkelsesværdigt i løbet af den her uge at opleve, at vi på redaktionen bliver ringet op af jurister fra embedsværket. Normalt ville man have en dialog med politikere, med ministre. I det her tilfælde er det jurister fra Justitsministeriet, som direkte ringer og beder om, at vi ikke kalder det en ulovlig ordre og at vi ikke kalder det et grundlovsbrud,” sagde Mette Østergaard.

“Jurister fra Justitsministeriet ringer direkte og beder om, at vi ikke kalder det en ulovlig ordre og at vi ikke kalder det et grundlovsbrud”

Mette Østergaard, chefredaktør for Berlingske, i Presselogen

Hun konstaterede, at Justitsministeriet ”agerer som en part i sagen”:

”Der er tale om en politisering af embedsværket, hvor vi i pressen skal være virkelig, virkelig vågne og ikke bare tage for gode vare, når der bliver ringet op fra en embedsmand og klappe hælene i og sige, at ’så retter vi os efter det’. Vi skal i stedet gå ud og tage fat i uvildige eksperter,” sagde Berlingske-redaktøren.

Pia Kjærsgaard: Helt uacceptabelt

Oplysningerne har omgående fået Dansk Folkeparti til at reagere. DFs værdiordfører Pia Kjærsgaard vil have statsministeren i samråd om sagen i Folketingets Udvalg for Forretningsorden.

”Statsministeren er pressens minister, så hun må forklare, hvorfor embedsmænd prøver at lægge pres på medierne. Jeg må sige, at jeg stiller mig stærkt undrende overfor det her. Jeg synes mere og mere, der er  tale om politiske embedsmænd, der sættes til at skåne en et parti-regering,” siger Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard på talerstolen på weekendens årsmøde i Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Hun konstaterer, at ”vi nærmer os østeuropæiske tilstande”:

”Jeg synes, det er helt uacceptabelt, at der ringes til pressen fra embedsmænd, fordi man vil have dem til at skrive noget bestemt. Hvis der er tale om faktuelle fejl er det naturligvis i orden, men det er der jo ikke. Vi har en højspændt politisk sag, hvor statsministeren har foretaget et indgreb, der ikke var lovhjemmel til. Den slags er et brud på grundloven. Det er stort hele Folketinget uden om Socialdemokratiet enige om, og det skal pressen selvfølgelig dække. Pressen må da skrive, hvad de vil, uden at embedsmænd blander sig,” siger Pia Kjærsgaard.

“Det er helt uacceptabelt, at der ringes til pressen fra embedsmænd, fordi man vil have dem til at skrive noget bestemt”

Pia Kjærsgaard til ditOverblik

“Statsministeren skal stille op”

Hun forudsiger, at statsministeren vil henvise samrådet til justitsministeren, men det vil Pia Kjærsgaard ikke lade sig nøje med:

”Det her er en alvorlig sag, der handler om indgreb i pressens frie arbejde. Derfor er det pressens minister og ikke justitsministeren, der skal stille op,” siger Pia Kjærsgaard.

Det er ikke første gang, at regeringen forsøger at ændre på de ord, der bruges om minkskandalen. I forrige uge offentliggjorde justitsministeriet et juridisk notat, der fastslog, at der ikke var tale om en ordre, da regeringen på sine pressemøder den 4. og 5. november sagde, at alle mink skulle aflives.

”Udmeldinger fra pressemøder og politiske møder kan ikke udgøre hverken administrative retsforskrifter eller konkrete forvaltningsakter, der kan skabe rettigheder eller pligter for borgerne,” lød forklaringen, som justitsminister Nick Hækkerup gentog under sidste uges hasteforespørgsel om minkskandalen.

Komiske Ali

Justitsministerens forklaring fik BTs chefredaktør Michael Dyrby til i en leder at kalde justitsministeren for ”komiske Ali”:

”Lad være med at spilde vores tid med det latterlige pjat og juristeri. Der blev givet en ordre, som man for sent opdagede, var ulovlig, og som man nu vil rette på. Punktum,” skrev han torsdag i en leder.

Læs også:

Justitsminister: Helt naturligt at embedsmænd går i rette med journalister

Regeringen i ordkrig: Det var ikke “en ordre” at alle mink skulle aflives