Justitsminister: Helt naturligt at embedsmænd går i rette med journalister

0
2171
Justitsminister Nick Hækkerup (S) taler med pressen efter sidste uges hasteforespørgsel om beslutningsprocessen bag den landsdækkende aflivning af mink. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Justitsminister Nick Hækkerup (S) mener ikke, at hans embedsmænd går over stregen, når de vil have journalister til at skrive “fejl” i stedet for “grundlovsbrud” om regeringens håndtering af minkskandalen. DF har kaldt statsministeren i samråd

Journalister på flere medier er den seneste uge blevet kontaktet af embedsmænd i Justitsministeriet, som vil have dem til at skrive “fejl” og ikke “lovbrud” eller “grundlovsbrud” om regeringens håndtering af minkskandalen.

Og det er helt i orden, hvis man spørger justitsminister Nick Hækkerup (S). Han skriver i en kommentar til Jyllands-Posten, at det er “helt inden for rammerne af embedsværkets virksomhed”, når embedsmænd kontakter medier, “hvis alvorlige påstande om lovbrud og grundlovsbrud bliver fremstillet som kendsgerninger, selv om de ifølge Justitsministeriets faglige vurdering er faktuelt forkerte”.

“Det er helt naturligt, at ministeriet går i rette med de påstande. Der er intet odiøst i, at embedsmænd på den måde forklarer en sags sammenhæng, eller hvad der ligger til grund for ministeriets vurdering. Det ligger helt inden for rammerne af embedsværkets virksomhed,” skriver ministeren.

“Der er intet odiøst i, at embedsmænd på den måde forklarer en sags sammenhæng”

Justitsminister Nick Hækkerup (S) til Berlingske

Det var Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard, som søndag i TV2s Presselogen fortalte, at avisen var blevet kontaktet Justitstministeriets embedsmænd:

“Jeg synes, det har været ret bemærkelsesværdigt i løbet af den her uge at opleve, at vi på redaktionen bliver ringet op af jurister fra embedsværket. Normalt ville man have en dialog med politikere, med ministre. I det her tilfælde er det jurister fra Justitsministeriet, som direkte ringer og beder om, at vi ikke kalder det en ulovlig ordre og at vi ikke kalder det et grundlovsbrud,” sagde Mette Østergaard.

Siden har både DR og Jyllands-Postens fortalt om lignende henvendelser.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) under sidste uges hasteforespørgsel, hvor de begge afviste, at regeringens håndtering af minkskandalen kan betegnes som et grundlovsbrud. Siden har embedsmænd i Justitsministeriet kontaktet journalister for at få dem til at skrive “fejl” i stedet for grundlovsbrud. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Pia Kjærsgaard: Helt uacceptabelt

Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard udtrykker sig mindre diplomatisk end Berlingskes chefredaktør. Set fra hendes stol i Folketinget, er det helt uacceptabelt, at embedsmænd kontakter journalister for at få dem til at bruge bestemte ord om en højspændt politisk sag. Pia Kjærsgaard har nu kaldt statsminister Mette Frederiksen (S), der er pressens minister, i samråd om sagen:

”Jeg synes, det er helt uacceptabelt, at der ringes til pressen fra embedsmænd, fordi man vil have dem til at skrive noget bestemt. Hvis der er tale om faktuelle fejl er det naturligvis i orden, men det er der jo ikke. Vi har en højspændt politisk sag, hvor statsministeren har foretaget et indgreb, der ikke var lovhjemmel til. Den slags er et brud på grundloven. Det er stort hele Folketinget uden om Socialdemokratiet enige om, og det skal pressen selvfølgelig dække. Pressen må da skrive, hvad de vil, uden at embedsmænd blander sig,” sagde Pia Kjærsgaard mandag til ditOverblik.

“Pressen må skrive, hvad de vil, uden at embedsmænd blander sig”

Pia Kjærsgaard til ditOverblik
DFs værdi- og udlændingeordfører, stifter og tidligere formand for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard. Arkivfoto: Carsten Lundager

Den radikale retsordfører Kristian Heegaard er også kritisk. Han siger til Jyllands-Posten, at det er helt utilstedeligt, at jurister i Justitsministeriet har været opsøgende overfor journalister.

Ekspert: Problematisk

Jyllands-Posten har talt med to eksperter i forvaltningsret om sagen. Juraprofessor ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, ser ingen problemer i embedsmændenes ageren, mens juraprofessor ved Syddansk Universitet, Frederik Waage, kalder den problematisk:

“Det er almindeligt og også en vigtig arbejdsopgave for jurister i Justitsministeriet at svare på spørgsmål fra journalister. Men der er forskel på det og på, at man som embedsmand proaktivt og på eget initiativ ringer medierne op. Det kan en særlig rådgiver, som kommer og går med ministeren, gøre, men det bør Justitsministeriets jurister ikke gøre,” siger Frederik Waage til Jyllands-Posten.

Læs også:

DF kræver statsminister i samråd: Embedsmænd lægger pres på medier i minkskandalen