Flere og flere sager om negativ social kontrol

0
1388
Arkivfoto

Antallet af henvendelser til Etnisk Konsulentteam i Københavns Kommune er næsten fordoblet på tre år. Trusler om at blive sendt på genopdragelse og overvågning af unge kvinder fylder meget 

En højtuddannet kvinde må ikke arbejde, og hun trues med tæsk af sin svoger, hvis hun tager et job. Sådan lyder en af mange henvendelser om negativ social kontrol, som Etnisk Konsulentteam i Københavns Kommune har modtaget i år.

Hele 353 henvendelser har teamet fået i 2020. Dermed er antallet af sager steget markant de sidste tre år. I følge Berlingske er der næsten sket en fordobling siden 2017, hvor teamet modtog 182 henvendelser.

“Langt de fleste sager handler om unge, der bliver kontrolleret og overvåget, og del ender desværre på ufrivillige udlandsophold,” siger en af konsulenterne, Christina Elle, til Berlingske.

Trussel om æresdrab

Hun fortæller, at udlandsholdene – både de faktiske ophold og trusler om dem – fylder meget i teamets sager. Udlandsopholdene bruges, når familier ikke mener, at unge eller kvinder lever op til familiens krav om ærbarhed.

Overvågning af især kvinder er et andet stort problem:

“Det handler om, hvem de må være sammen med, hvordan de må opføre sig, om de må gå ud eller ej, og om de må ses med drenge. Desuden ser vi masser af sager, hvor kvinder fastholdes i ægteskabet,” siger Christina Elle.

Som eksempel nævnes en sag, hvor en kvinde har forladt sin voldelige ægtemand. Han truer hende og holder sig kun tilbage på grund af en imams indblanding. Samtidig truer kvindes bror hende med at begå et æresdrab.

Trusler mod forsker

Avisen har også talt med forskeren Halima El Abassi, der forsker i æresrelaterede konflikter og er forkvinde i Rådet for Etniske Minoriteter. Hun siger, at de 353 sager kun er toppen er isbjerget. Hun fortæller samtidig, at hun selv, der har marokkansk baggrund og som 16-årig blev tvunget ind i et ægteskab, hun først kom ud af efter 14 år, er under et massivt pres fra miljøer, der udøver social kontrol. Hun oplever, at der spredes falske rygter om hende med det formål at ødelægge hendes arbejde.

“Det er helt klart et forsøg på at ødelægge min person og det arbejde, jeg udfører, og jeg er efterhånden ved at være bange for, hvad de mennesker kan finde på. Jeg er bange for, at de folk kan tage drastiske metoder i brug,” siger Halima EL Abassi til Berlingske.