Eksperter: Magtfuld statsminister mangler modspil fra embedsmænd

0
2825
Statsminister Mette Frederiksen (S) under sidste uges hasteforespørgsel om beslutningsprocessen bag den landsdækkende aflivning af mink. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Minksagen afslører, at statsministeren er blevet for magtfuld og får for lidt modspil fra embedsværket, lyder advarslen i Politiken fra eksperter

Statsminister Mette Frederiksen (S) har samlet så meget magt og får så lidt modspil fra embedsmænd og ministre, at det øger risikoen for at begå alvorlige fejl, når der skal træffes vidtgående beslutninger som f.eks. at aflive alle mink i Danmark.

Den advarsel kommer fra flere eksperter i dagens udgave af Politiken.

Professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen, der er aktuel med bogen “Smittetryk og samfundssind. Kritiske nedslag i coronaens tid”, mener, at statsministerens personlige styrke er blevet et selvstændigt problem, fordi embedsværket ikke får sagt fra i tide:

“Man kan blive så kraftfuld og få så mange beføjelser, at man som statsminister får embedsmænd til at glemme deres pligt til at sige fra, når de mener, at der er problemer. Det er det, vi taler om i bl.a. minksagen,” siger Kjeld Møller Pedersen til Politiken.

Hurtige beslutninger og magtkoncentration = Farlig cocktail

Andre eksperter påpeger, at det høje beslutningstempo og magtcentraliseringen i Statsministeriet, sammen med statsministerens ledelsesstil medfører, at der ikke bliver tid og plads til klassiske embedsmandsdyder.

Det giver, siger eksperterne til Politiken, “en farlig kombination af et ofte højt beslutningstempo og magtcentralisering i Statsministeriet”.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) under hasteforespørgslen i sidste uge. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Professor i Statskundskab Peter Munk Christiansen siger, at Mette Frederiksen i sin håndtering af coronakrisen har trukket beslutningerne helt ind i Statsministeriet på en måde, der ikke er set før:

“Risikoen er, at statsministeren selv får snavs på sig. Samtidig øges sandsynligheden for, at der træffes forkerte, dårligt forberedte beslutninger, fordi den faglige rådgivning ikke følger med hele vejen op. I minksagen har rådgivningen enten ikke fulgt med op. Eller også har der været tale om embedsmænd, som ikke turde gøre opmærksom på manglende hjemmel,” siger Peter Munk Christiansen til Politiken.

“I minksagen har rådgivningen enten ikke fulgt med op. Eller også har der været tale om embedsmænd, som ikke turde gøre opmærksom på manglende hjemmel”

Peter Munk Christiansen, professor, til Politiken

S-ordfører afviser kritik

I følge avisen får Mette Frederiksen heller ikke meget modspil i den socialdemokratiske folketingsgruppe. En enkelt, Bjarne Laustsen, skulle dog på et gruppemøde i sidste uge have advaret om at “enighed gør dum”.

Skal man tro partiets politiske ordfører, Jesper Petersen (S), er Mette Frederiksen dog “absolut villig til at lytte”, og han finder eksperternes kritik skudt helt ved siden af.

“Mette er en meget stærk politisk leder, men hun har ingen interesse i, at embedsfolk ikke anvender deres høje faglighed og ekspertisen, når det gælder juridiske forhold,” siger ordføreren til avisen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) taler med pressen efter hasteforespørgslen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Magtfuld duo i Statsministeriet

Billedet af en meget magtfuld topledelse i Statsministeriet, der mangler modspil, ses også i en større artikel i denne uges Weekendavisen. Her beskrives et meget tæt forhold mellem statsministeren og hendes departementschef Barbara Bertelsen.

I følge anonyme embedsmænd er den temperamentsfulde Bertelsen, som Mette Frederiksen hentede til posten fra Justitsministeriet, heller ikke typen, der kan lide at blive sagt imod. Resultatet er – i følge de anonyme embedsfolk – en “frygtkultur” udløst af “mikromanagement afleveret med tilhørende aggressivt kropssprog og manglende vilje til at tåle modsigelser”.

Skal man tro de anonyme kilder er Barbara Bertelsen ikke som den embedsmands-modpol til statsministeren, som var tilfældet for hendes forgængere Christian Kettel Thomsen, Karsten Dybvad, Nils Bernstein og Ulrik Federspiel.

“De kunne sætte bremsen i og sige, skal vi ikke lige sove på det? Barbara Bertelsen er det stik modsatte. Hun er snydt ud af samme næse som Mette Frederiksen, men det er farligt. Man skal have sin modsætning tæt på sig,” siger en anonym embedsmand.

Artiklen i Weekendavisen kan læses her

Artiklen i Politiken kan læses her