Brexit for Christmas

0
1804
Premierminister Boris Johnson under debatten i Parlamentet mandag aften. Foto: HO / AFP / Scanpix

Selv med et flertal for et valg til december i Storbritannien er der usikkerhed til det sidste. Med en stribe drilleforslag forsøger premierminister Boris Johnsons mange modstandere at forhindre valget

Lige inden klokken seks dansk tid blev der fremført ti sider med tilføjelser til loven om december-valg. Flere af dem så uspiselige for regeringen – som for eksempel at lade EU-borgere stemme ved næste parlamentsvalg – at den truer med at opgive forslaget om et valg. Og det er også målet med forslagene.

I bunken var der for eksempel to forslag om at ændre valgdatoen. Boris Johnson og hans regering har foreslået den 12. december – et forslag vil flytte datoen tre dage frem – et andet til næste sommer. Udover at give borgere fra andre EU-lande lov til at stemme, så er der et forslag om at lade alle over 16 stemme.

Alt sammen forslag, der næppe bliver vedtaget. Derimod et sidste forsøg på at afspore toget, der kører mod Brexit. Det eneste, der måske har en chance, vil flytte valget tre dage frem.

Det har støtte fra Labours kontroversielle leder, Jeremy Corbyn. Han har på det sidste fået armen vredet om af resten af ledelsen i det, der en gang var arbejderpartiet. Og han har inden debatten i dag sagt, at han glæder sig til valg i december.

Regningens time

Med et valg på horisonten, hvor de britiske konservative står godt i meningsmålingerne, stiger chancen for, at Brexit bliver virkelighed. Og dermed er regningens time kommet.  De europæiske medier går i dag mere op i regningen for Brexit end selve det britiske valg.

I Sverige frygter man en svagere krone, simpelthen fordi euroen bliver styrket. Og da den svenske krone i modsætning til den danske ikke er bundet til euroen, betyder det dyrere rejser og dyrere import. Det vil for eksempel også betyde dyrere el, da man skal købe CO2-kvoter for euroer.

I Frankrig er forventningen, at selv Brexit med en aftale vil koste dyrt. Tabet af eksport vil alene være på op mod 25 milliarder og dertil kommer færre indtægter fra britiske turister. Samlet forventer franske økonomer, at Frankrig vil være blandt de seks lande, der bliver hårdest ramt.

Hårdest ramt bliver Tyskland – både fordi det er størst og fordi økonomien er eksportorienteret. Et studie fra Bertelsmann Stiftung gør tabet ved Brexit uden en aftale til ti milliarder euro om året – eller mere end 850 kroner per tysker. Og selv hvis der kommer en aftale, vil forsinkelser koste de tyske forbrugere dyrt – forsinkelser på alt fra skotsk whisky til tyskernes elskede bananer, hvoraf 60.000 tons årligt importeres via Storbritannien.