Borgmestre vil have flere penge: “Ellers løber udgifterne til børn og ældre løbsk”

0
1957
Kommunernes Landsforening startede i dag sit kommunale topmøde i Aalborg. Forude for mødet har 22 borgmestre skrevet en fælles kronik, hvor de appellerer til Christiansborg om sikre flere penge til velfærd. Blandt underskriverne af kronikken er Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard (S), som her aflægger beretning på topmødet.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

22 røde og blå borgmestre kræver i fælles debatindlæg flere penge: Vi kan ikke løfte opgaven med flere børn og ældre, hvis ikke kagen bliver større, lyder deres appel til Christiansborg. Kristian Thulesen Dahl er enig. Men så skal kommunerne også forpligte sig til at bruge de ekstra penge på velfærd, siger DF-formanden

Send flere penge, lyder det fra 22 borgmestre, som i en fælles kronik i Avisen Danmark i dag appellerer til politikerne på Christiansborg om at skrue ned for kritikken og op for penge til velfærd i kommunerne.

I de næste ti år bliver der 70.000 flere 0-5-årige og 213.000 flere ældre over 75 år. Den opgave kan kommunerne kun løfte, hvis kagen, der skal fordeles, bliver større, skriver de 22 borgmestre, som tæller både socialdemokrater, venstrefolk og konservative borgmestre.

”Frem mod 2030 kommer vi til at mangle samlet set omkring 40.000 sæt hænder i den nære velfærd for bare at bevare samme velfærdsniveau som i dag. Det er fantastisk for Danmark, at vi får flere børn og bliver ældre. Men det kalder på en anderledes markant prioritering af den nære velfærd i de kommende år. Ellers risikerer vi at rive den kontrakt over, der binder vores velfærdssamfund sammen,” skriver borgmestrene.

“Vi har leveret enormt bidrag”

De peger på, at kommunerne i dag bruger 10 milliarder kroner mindre end i 2009 og beskæftiger 30.000 færre medarbejdere.

”Kommunerne har med andre ord leveret et enormt bidrag til dansk økonomi. Det skal vi fortsat, men det kan ikke stå alene,” skriver borgmestrene, som appellerer til Christiansborg om ikke ”underlødigt at kritisere kommunerne” for deres prioriteringer, men i stedet gå sammen om at finde fælles løsninger, dvs. flere penge til velfærd:

KL’s formand Jacob Bundsgaard aflægger beretning ved Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg Kongres og Kulturcenter, torsdag 21. marts 2019. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

”Hvis vi ønsker bare at fastholde det nuværende velfærdsniveau, vil kommunernes udgifter komme ud af kontrol med de nuværende betingelser. Dét er der ikke kun en løsning på. Men det kræver, at kommunerne og Christiansborg arbejder sammen, og det kræver, at alle parter vælger at prioriterer den nære velfærd. Vi har truffet vores valg. Vi skal prioritere tryg omsorg og pleje for børn og ældre,” skriver borgmestrene.

Læs borgmestrenes kronik her: Børn og ældre risikerer at komme i klemme – hvis ikke vi får tidssvarende velfærd

DF-formand: Flere penge til kommunerne

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl erklærer sig grundlæggende enig med borgmestrene. På facebook skriver han bl.a.:

”I Dansk Folkeparti har vi i årevis insisteret på at poste flere penge i velfærden i kommunerne og har også gjort det på skiftende finanslove – ja, vi har faktisk aftalt at kommunerne må bruge flere penge end de måtte under SR-regeringen fra 2011-2015. Dengang pålagde man kommunerne besparelser. Nu giver vi kommunerne flere penge,” skriver han.

Men DF-formanden tilføjer, at det så også er vigtigt, at de ekstra penge går til velfærd:

”Det nytter ikke noget, at kommuner og stat gang på gang sender aben videre og skyder skylden på hinanden. Lad os – både kommuner og folketing – give hinanden håndslag på at vi MÅ prioritere vores kernevelfærd bedre – og så stoppe abespillet,” skriver han på facebook.

Minister: Kommuner har allerede fået løft

Også Venstre og Socialdemokratiet er indstillet på, at der skal afsættes flere penge i takt med at der bliver flere ældre. Til gengæld er økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille (LA) ikke umiddelbart klar med en større pose penge:

”Det er alt for tidligt at sige noget om det. Det er jo sådan, at der er årlige forhandlinger med kommunerne om, hvilken økonomi de skal have for at løse opgaverne,” siger han til Altinget.dk.

LA-ministeren mener, at der allerede er sendt mange flere penge til kommunerne:

”Der er jo leveret et markant løft af udgifterne til kommunerne de seneste år. Det kan godt være, at jeg som liberal ville have foretrukket en anden udvikling. Men det er den udvikling, der er. Og derfor forstår jeg ikke, at vi skal igennem den her omgang endnu engang,” siger han.

Han afviser også et konkret forslag fra Helsingør Kommune, der har konservativ borgmester, om at en stigning i antal børn og ældre automatisk skal følges op af flere penge:

“Godt 90 procent af kommunerne har bedre økonomiske vilkår i 2019 end i 2018. Og så er det lidt pinligt at se borgmestre fra borgerlige partier skippe sig ind på sådan et venstreorienteret ønske om bare at ville have flere penge per automatik. Det synes jeg, de skulle overlade til de venstreorienterede.” økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen i en selfie-situation ved åbningen af Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg Kongres og Kulturcenter. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

FAKTA: De 22 borgmestre bag kronikken

Peter Rahbæk Juel, (S), Odense
Helle Adelborg, (S), Hvidovre
Søren Steen Andersen, (V), Assens
Pernille Beckmann, (V), Greve
Jacob Bjerregaard, (S), Jakob Bundsgaard, (S), Aarhus
Martin Damm, (V), Kalundborg
Mogens C. Gade, (V, Winni Grosbøll (S), Bornholms Regionskommune (S)
Christina Krzyrosiak Hansen, (S), Holbæk
Birgit S. Hansen, (S), Frederikshavn
Torben Hansen, (S), Randers
Frank Jensen, (S), København
Benedikte Kiær, (K), Helsingør
Lars Krarup, (V), Herning
Thomas Kastrup-Larsen, (S), Aalborg
Anette Mortensen, (V), Stevns
Kenneth Muhs, (V), Nyborg
Sofia Osmani, (K), Lyngby-Taarbæk
Jesper Frost Rasmussen, (V), Esbjerg
Marie Stærke, (S), Køge
Ole Vive, (V), Faxe