Beskyldninger om løgne og beskidte metoder præger svensk valgkamp

0
3178
Svenskerne går til valg den 9. september. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/Ritzau Scanpix

Moderaterne har klaget til OSCE efter at lokale socialdemokraterne har skrevet opslag på arabisk med falske beskyldninger mod Moderaterne og Sverigedemokraterne

Med mindre end en uge til Rigsdagsvalget i Sverige, er tonen benhård mellem partierne i den svenske valgkamp. Og det fyger med beskyldninger om løgne og beskidte metoder. Senest har de borgerlige Moderaterne kontaktet OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, med eksempler på, at Socialdemokraterne har spredt usandheder om Moderaterne og Sverigedemokraterne.

Sagen drejer sig om fem lokale socialdemokrater, som har spredt falske informationer om Moderaterne og Sverigedemokraterne på arabisk. Blandt andet har et medlem i et facebook-opslag skrevet, at de to partier vil skabe konflikter mellem muslimer og svenskere, lukke moskeer og forbyde tørklæder.

Sagen nåede i sidste uge den britiske avis Financial Times under overskriften “Svenske socialdemokrater beskyldes for at bruge beskidte trick i valgkamp”. Forinden havde de fem kandidater trukket sig, efter at sagen kom frem i svenske medier.

”Vi har været forberedt på, at udenlandske magter ville forsøge at påvirke det svenske valg. Men vi havde aldrig drømt om, at truslen kom fra indefra,” siger Moderaternes vice-partisekretær Anders Edholm til Financial Times.

Den kommentar får Socialdemokraterne til at beskylde Moderaterne for at blæse sagen ud af proportion:

”At sammenligne falske anklager fra fem lokale partimedlemmer med en form for organiseret valgmanipulation, er fuldstændig absurd,” siger Socialdemokraternes gruppeformand Anders Ygeman til Financial Times.

Valgobservatører til Sverige

OECE sender to internationale valgobservatører til Rigsdagsvalget den 9. september. Det sker på grund af kritik af det svenske valgsystem, som beskyldes for ikke at kunne garantere vælgerne anonymitet. Stemmesedler for hvert parti ligger fremme i valglokalet, og vælgerne skal tage en seddel for det parti, de gerne vil stemme på.

Valgmetoden har fået Dansk Folkepartis europaparlamentariker Morten Messerschmidt til at anbefale OSCE, at der sendes et større hold af valgobservatører afsted.

”Det svenske valgsystem bryder med det helt fundamentale princip, at valghandlingen skal være hemmelig. At man skal kunne afgive sin stemme i sikkerhed for, at ingen ved hvad man stemmer,” sagde Morten Messerschmidt forleden til ditOverblik.

Læs også: Morten Messerschmidt: Send valgobservatører til Sverige