Ansat i Udlændingestyrelsen kaldte Martin Henriksen for “fjols”, “umenneskelig” og “snæversynet”

0
7679
Soma Mayel kommenterer en udtalelse fra Martin Henriksen på Facebook. i 2015.

DFs tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen blev mødt med massiv fordømmelse, da han i sommer skrev, at juristen Soma Mayel ikke burde kunne arbejde i Udlændingestyrelsen, fordi hun har afghansk statsborgerskab. Martin Henriksen mener dog ikke, at han gik over stregen ved nævne en bestemt medarbejder. For Soma Mayel er politisk aktiv og hun har selv tidligere kritiseret Martin Henriksen i voldsomme vendinger på Facebook

Forargelsen var massiv, da Dansk Folkepartis tidligere udlændingeordfører og nuværende hovedbestyrelsesmedlem Martin Henriksen for en måned siden kritiserede, at juristen Soma Mayel, der både har dansk og afghansk statsborgerskab, kan arbejde som jurist i Udlændingestyrelsen.

“Efter min opfattelse er det ikke holdbart, at der sidder afghanske statsborgere, eller andre udenlandske statsborgere, i Udlændingestyrelsen, som er med til at afgøre om hvorvidt andre afghanere, og andre udlændinge, kan få lov til at bo og leve deres liv i Danmark,” skrev Martin Henriksen på Facebook.

Det udløste voldsomt forargede reaktioner. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kaldte det “komplet vanvittigt” på Twitter. Soma Mayel selv kaldte det “et grotesk angreb på embedsværket”. Også DJØF og Dansk Magisterforening udtrykte forargelse.

“Det er både uacceptabelt og vammelt, at man hænger ansatte ud med billede. Det er ansatte, som går på arbejde og passer deres job. De fortjener ikke at blive hængt ud og hetzet eller blive brugt i et eller andet politisk spil. Det er usmageligt,” sagde Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, til Politiken.

Martin Henriksens opslag på Facebook.

“Land og kultur betyder noget”

En måned efter har Martin Henriksen dog ikke fortrudt sin kritik. Han fastholder sit synspunkt, som siden er blevet bakket op af DFs formand, Kristian Thulesen Dahl.

”Min påstand er, at det selvfølgelig betyder noget, hvilket land og kultur man er knyttet til. Når man stadig er stolt af sit gamle hjemland, beholder sit pas osv., er det jo fordi, det betyder noget. Det er jo meget menneskeligt, og det er der ikke nødvendigvis noget galt i, men det må vi så tage højde for. Vi må sikre, at folk, der arbejder hos Udlændingestyrelsen, er 100 procent loyale overfor Danmark,” siger Martin Henriksen.

Han mener ikke, at han gik over stregen ved at dele et opslag fra det indvandringskritiske site Document.dk om en navngiven person i Udlændingestyrelsen. For Soma Mayel er ikke en anonym person, mener Martin Henriksen. Hun er aktiv i Det Radikale Venstre og har tidligere været fremme i medierne.

”Hvis hun ikke var politisk aktiv, havde jeg ikke brugt hende som eksempel. Men i og med Soma Mayel har været fremme i medierne tidligere, syntes jeg, alt taget i betragtning, at jeg kunne tillade mig at gøre det,” siger Martin Henriksen.

Kaldte Martin Henriksen fjols

Siden er Martin Henriksen desuden blevet bekendt med, at Soma Mayel de seneste år har skrevet flere kritiske indlæg på Facebook om udlændingepolitik, og, ikke mindst, Dansk Folkeparti og Martin Henriksen. Sidstnævnte har hun kaldt et fjols, snæversynet og umenneskelig.

Den 10. november 2015 delte Soma Mayel, der på det tidspunkt arbejdede som studentermedhjælper i Udlændingestyrelsen, eksempelvis et citat af Martin Henriksen fra Politiken og skrev som kommentar på Facebook:

”Af Danmarks Riges Grundlov (Junigrundloven) fremgik det, at fjolser ikke havde stemmeret. Sindssygt, at der kan ske så meget på den tid, der er gået, hva. Fjolser (fjolset) er gået fra ikke at have stemmeret, til nu at sidde i folketinget og faktisk være med til at skabe en så usmagelige tone i samfundsdebatten. Der findes ingen som dig, MH, der kan sætte mit pis så meget i kog”.

”Fjolser (fjolset) er gået fra ikke at have stemmeret, til nu at sidde i folketinget og faktisk være med til at skabe en så usmagelige tone i samfundsdebatten”

Soma Mayel på Facebook i 2015
Soma Mayel i en anden kommentar om Martin Henriksen. I 2017.

“Martin Henriksen. Hold din forbandede mund”

Den 20. august 2015 kommenterede hun en videoopslag, som Martin Henriksen havde lagt på Facebook, hvor han kritiserede, at en kommune havde placeret flygtningeboliger få meter fra en børnehave.

”Martin Henriksen. Hold din forbandede mund. Det er mennesker som dig, der deler dine snæversynede, egoistiske og umenneskelige synspunkter på flygtninge, der kommer til Danmark, der gør, at jeg skammer mig over at bo i verdens bedste land.

Den fremmedgørelse, frygtskabende og umenneskeliggørelse du står og skaber i en offentlig video (om mennesker, som du og jeg, der kommer hertil med børn og familie, der har efterladt ALT og flygter af nød) er mig UBEGRIBELIGT,” skrev Soma Mayel bl.a.

Soma Mayel på Facebook.

Soma Mayel har også kaldt et DF-forslag om maksimalt at give statsborgerskab til 1000 personer om året for “latterligt og ubegrundet”. Og i 2016 kritiserede hun Dansk Folkeparti for at foreslå strammere regler for opholdstilladelse, så flere udlændinge kan sendes hjem.

“Hun blander sin politiske holdninger med sit arbejde”

Martin Henriksen siger som kommentar, at han ”nok overlever at blive kaldt et fjols og en tosse”. Men han mener, at opslagene viser, at Soma Mayel ikke bare er en anonym embedsmand, der passer sit arbejde. Hun er en debattør, der blander sine politiske holdninger med sit arbejde.

Samtidig mener han, at Facebook-kommentarerne viser, at der hos dele af udlændingemyndighederne findes en kultur, hvor det er helt legitimt at kritisere den udlændingekritiske højrefløj.

Soma Mayel på Facebook.

”Min oplevelse fra de efterhånden mange gange, jeg har besøgt de forskellige dele af udlændingemyndighederne er, at der er dele – med streg under dele – af medarbejderne, hvor det er ganske normalt at ytre sin harme overfor nationalkonservative og højreorienterede politikere. Og det er jo det, vi ser her,” siger Martin Henriksen.

”Der er sådan en politisk korrekt kultur, hvor højreorienterede eller nationale politikere bliver betragtet som sådan lidt dumme. Det er ikke særligt professionelt, hvis du spørger mig,” fortsætter han.

“Der er sådan en politisk korrekt kultur, hvor højreorienterede eller nationale politikere bliver betragtet som sådan lidt dumme”

Martin Henriksen

“Undergravende for tilliden”

Martin Henriksen mener, det er undergravende for tilliden til udlændingesystemet, når en medarbejder i Udlændingestyrelsen tager så klar politisk stilling, og han mener, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) tog for let på sagen, da han affærdigede Martin Henriksens kritik:

”Jeg kan jo konstatere, at den pågældende medarbejders irritation over mine politiske holdninger ikke startede med denne sag, men faktisk har stået på i flere år. Jeg synes ærligt talt, at det viser, at integrationsminister Mattias Tesfaye tager alt for let på det, når han nøjes med at sige, at der slet ikke er nogen problemer hos udlændingemyndighederne,” siger Martin Henriksen.

Martin Henriksen (DF), tidl. folketingsmedlem, medlem af Hovedbestyrelsen i DF. Foto: Carsten Lundager

Soma Mayel: Martin Henriksen krænker min faglighed

Soma Mayel fik mandag forelagt denne artikel, hvor vi gav hende mulighed for at kommentere Martin Henriksens udtalelser – enten i tilknytning til artiklen eller i et selvstændigt debatindlæg. Vi skrev, at vi – hvis det var muligt – gerne ville have et svar senest onsdag. Soma Mayel har onsdag aften meddelt, at hun ikke kan nå at svare. I stedet henviser hun til “tidligere udtalelser i TV og radio ifm. med denne debat”.

Soma Mayel har bl.a. udtalt sig sådan her til TV2 om Martin Henriksens kritik:

“Jeg har arbejdet i Udlændingestyrelsen siden 2015, og jeg hviler i min saglighed. Jeg er jurist, når jeg går på arbejde, og jeg forvalter loven, uanset hvilken regering der sidder. Men Henriksen krænker min personlighed og min faglighed”.

“Jeg er jurist, når jeg går på arbejde, og jeg forvalter loven, uanset hvilken regering der sidder”

Soma Mayel, jurist i Udlændingestyrelsen, til TV2

Læs også:

Minister skal svare på spørgsmål om ansatte i Udlændingestyrelsen med dobbelt statsborgerskab