Kendt britisk EU-skeptiker tror på aftale med EU inden søndag

0
1391
Premierminister Boris Johnson forsøgte at signalere optimisme, da han forleden ankom til Bruxelles for at mødes EU-kommissionens formnand Ursula von der Leyen. Foto: Olivier HOSLET / POOL / AFP

Meget taler for en aftale om tiden efter Brexit så tidligt som i morgen, fredag. Britiske medier taler om en aftale, der kun mangler et par procent. ditOverblik har talt med den britiske EU-skeptiker og politiker, Alan Sked.

INTERVIEW | Den britiske udenrigsminister Michael Gove ser selv chancen for en aftale som mindre end 50 procent, mens EU’s chefforhandler Michel Barnier har talt om en aftale i løbet i morgen. EU-parlamentet har erklæret, at hvis der ikke er en aftale med EU og Storbritannien efter Brexit på søndag, vil dets medlemmer ikke kunne stemme om aftalen. Dermed er der max pres på den britiske premierminister Boris Johnson, der også har rigeligt med problemer derhjemme.

Professor Alan Sked – EU-kritiker og stifter af nyt parti i Storbritannien.

”Brexit skete jo egentlig i januar og vi er et helt andet sted nu. Derfor tror jeg ikke på de mest rabiate modstandere af EU, der stadig drømmer om et sammenbrud og Brexit uden en aftale. Den britiske regering og især Boris har for meget at tabe,” siger den britiske EU-skeptiker og politiker, Alan Sked, til ditOverblik.

Den markante, tidligere professor har selv kæmpet hårdt for et brud med EU. Men nu er han og mange som han mere optaget af noget andet end EU, nemlig den stigende trussel fra Covid-19. Med næsten to millioner smittede og foreløbig mere end 65.000 døde som følge af Covid-19 er Storbritannien klart hårdere ramt end for eksempel Danmark.

Netop fordi Boris Johnson ofte kritiseres for at have taget for let på Covid-19 og for at have reageret langsomt, er han under ekstra pres for at få lukket en aftale. Og koncentrere sig om mere presserende problemer derhjemme.

Tysk kulde

Som Alan Sked ser det, så har hele forløbet alvorligt skadet briternes forhold til landene på den anden side Kanalen. Uanset detaljerne i den kommende aftale, må briterne regne med mindre, end de selv forventede for et år siden. Og han er ikke i tvivl om, hvem der har ført an i EU’s kampagne mod briterne.

”Merkel har været kold, Macron direkte fjendtlig. De har behandlet os som fjender. Som nogen man skal bruge til at statuere et eksempel, så der ikke er andre, der får den ide at forlade EU.”

I de sidste mange uger har der været tre store udfordringer i forhandlinger, nemlig kravet om at briterne skal følge EU’s mange regler – og at stridigheder skal pådømmes af EU domstolen – samt fiskerettigheder. Alan Sked forventer selv, at det første bliver løst med pæne formuleringer og det andet med oprettelsen af et uafhængigt organ. Og så er det med fiskeriet.

”Helt ærligt, så er det ikke noget stort problem økonomisk – men det er det følelsesmæssigt. Og da EU på et tidspunkt sagde, at vi skulle nøjes med 18 procent af fiskene i vores eget farvand, så smeltede det ned. Nu ser det ud til at ende med en overgangsperiode – vi siger tre år, EU siger 10 år.”

“Nu ser det ud til at ende med en overgangsperiode – vi siger tre år, EU siger 10 år”

Noget som den tidligere professor anerkender er fornuftigt og realistisk. For som han selv ser det, er den britiske fiskeriflåde i ussel stand og skal opbygges igen. Det samme skal infrastrukturen og bysamfundene i de gamle fiskerbyer.

Den britiske fiskerflåde er udtjent og skal genopbygges, siger Alan Sked. Her kigger en fisker ud over fiskerihavnen i Bridlington i det nordøstlige England. Foto: OLI SCARFF / AFP

700 ukendte sider

Tilbage står en proces, der bliver alt andet end køn. Ingen ud over forhandlerne og regeringstoppen har set detaljer i den aftale, der menes at være på 6-700 sider.

”Og hvem skal så lige nå at læse det, inden de skal stemme om det. For slet ikke at tale om at forstå det,” vurderer Alan Sked. Han forventer – som mange andre – at mange af Boris Johnsons egne konservative vil stemme imod aftalen, fordi de egentlig hellere vil have et brutalt brud med EU. Til gengæld vil oppositionen formentlig vil stemme for.

”Labour har jo vist igen og igen, at de hellere vil støtte Bruxelles end at hjælpe briterne,” siger han polemisk og slår fast, at selv med en aftale vil briterne føle sig svigtet i mange år fremover.

”EU har tidligere talt om en handelsaftale som den, Canada har opnået. Men det løj de om. Storbritannien er for tæt på og for stor en konkurrent til at de vil give os det,” siger han og tilføjer:

”I har ikke fået flere venner herovre – ingen i EU har gjort noget for at lette vejen for os!”

Informationskampagne om Brexit fra den britiske regering ses her på en hovedvej i Kent. Foto: REUTERS/Toby Melville