Turistguide til migranter på Youtube

0
5084
Vloggeren Zizou på Youtube.

Marokkansk migrant tjener godt på sin videoer om sine eventyr på vejen til det forjættede land. Og han er langt fra den eneste, der på den måde tjener på sine mindre smarte landsmænd

Spies kunne ikke have gjort det bedre. Zouhir Bounou, der på nettet bruger kælenavnet Zizou, oplever romantik, sightseeing og smuk natur, mens han angiveligt sniger sig over grænserne til en hel række lande på sin vej mod USA. Selvom en del af hans film er blevet taget ned, bliver han fulgt af mange på YouTube og tjener altså på sine film.

Mange medier har skrevet om hans eventyr, men det er ikke klart, om han faktisk klarer sig igennem uden papirer. Til gengæld er det meget klart, at hans rejse på forunderlig vis er ganske anderledes let sammenlignet med de andre migranter på vej mod Europa eller Nordamerika. De sipper ikke drinks under palmerne og det helt store flertal når aldrig frem.

Zizou kommer angiveligt fra Marokko, der er blandt de lande, der sender flest unge mænd mod nord. Ifølge FN’s flygtningehøjkommissariat UNHCR udgjorde migranter fra Marokko godt fem procent af alle dem, der indtil videre i år er søgt mod Europa.

Rejsebureau

I den dialekt af arabisk, der tales i Magreb-landene Tunesien, Algeriet og Marokko, bliver migranternes rejse ofte kaldt haraga. Oversat til dansk referer det til ’den, der brænder’ – som i at brænde for at komme væk hjemmefra. Ordet bruges af menneskesmuglere som et pænt ord for deres udnyttelse af andre.

“Haraga” på Facebook.

På Facebook kan man finde en algerisk haraga gruppe, der simpelthen kalder sig et rejsebureau. Gruppens næsten 100.000 følgere her kan her finde billeder af sikre både, der når palmestrande i Europa og alt går godt. Og billeder af et mundbind, der ikke længere skal bruges, og så Eiffeltårnet i det fjerne.

Både algeriske og marokkanske kilder har fortalt, at de pæne film og lækre detaljer er med skubbe endnu flere unge mænd til at søge videre. Men foreløbig er mindst 325 døde på vej over Middelhavet og de fleste, der overlever turen, bliver spærret inde.

Læs også på mandag: Migranterne og corona – sygdommen, der ingen grænser kender

Kilder: YouTube, Economist, UNHCR, Facebook