Wir schaffen das: Kansleren taler om 50 millioner smittede

0
3011
Forbundskansler Angela Merkel og den tyske sundhedsminister Jens Spahn på et pressemøde onsdag om coronasituationen i Tyskland. Foto: REUTERS/Michele Tantussi

Tyskerne er i syv sind. Skal de gå i panik som naboerne i Østrig og Danmark. Eller skal de stole på Mutti Merkel og tro på, at nok bliver det slemt, men det skal nok gå alligevel

Efter statistikken er Tyskland ikke så hårdt ramt som Danmark eller Italien. Tyskerne har set fem dødsfald og over 2400 smittede efter seneste optælling. Langt op til italienerne, der foreløbig må begræde 827 dødsfald – eller danskerne, der her sidst på eftermiddagen kunne tælle til 674 smittede på trods af at tyskerne er blevet ramt før os og er 15 gange så mange.

Men skal de tro deres regering, vil Tyskland blive hårdere ramt end de fleste lande. Fra Berlin lyder vurderingen at 60 til 70 procent af alle tyskere vil nå at blive smittet, inden der er en vaccine eller i det mindste medicin, der hjælper rigtigt. Med tilsvarende belastning af sundhedsvæsenet og et endnu ukendt antal døde som følge.

Chokterapi

Da den tyske kansler Angela Merkel tidligere på ugen for første og foreløbig eneste gang talte om coronavirus, var det en velindstuderet form for chokterapi. Hun talte om de mange syge som om hun beskrev farven på væggene. Og hun talte om hendes forventning til at hendes landsmænd vil stå det igennem på samme overbeviste måde, som hvis hun talte om den nyeste elbil fra VW.

Virkningen udeblev ikke. De tyske journalister, der ellers havde tabt lidt af deres overivrige begejstring for kansleren på grund af hendes tavshed i forhold til den kinesiske syge, jublede igen. Og mange tyskere synes faktisk at stole på hende.

Kommentatorerne nævner næsten alle ordene ”Wir schaffen das”. Det stod ikke i hendes talepapir og en gennemgang af hendes udsagn viser, at hun ikke lige kom til at sige det. Alligevel føler de fleste sig sat knap fem år tilbage til den såkaldte flygtningekrise og hendes herostratiske forsøg på at få sine landsmænd til at acceptere mere end en million uønskede fremmede.

I tyske supermarkeder kan man i dag finde tomme hylder og kvinder, der lidt skamfuldt dukker sig bag indkøbsvogne stakket med toiletpapir. Eller midaldrende mænd, der lader som det er helt normalt at købe 19 dåser med ravioli i tomatsovs. Men gennemgående reagerer tyskerne afdæmpet som deres kansler ønsker det.

Forskelle

På tre væsentlige punkter håndteres krisen anderledes i Tyskland:

  • Forbundskansleren har holdt sig meget tilbage og overlader både ansvar og tv-interviews til sin adrætte sundhedsminister, Jens Spahn. Mens den danske statsminister har taget magten fra sine ministre og direktører, har Angela Merkel stadig flere, hun kan fyre, hvis det går så galt som ventet. Og ingen tvivler på, at hun vil gøre det, hvis det passer i hendes kram.
  • Erhvervsliv og arrangører af store begivenheder er nødt til at gætte på, hvad det rigtige er at gøre. Ganske vist har sundhedsminister Jens Spahn – inspireret af Danmark – lagt op til at arrangementer med mere 1000 deltagere aflyses. Men det er foreløbig frivilligt og særligt fodboldklubberne har haft svært ved at se det fornuftige at spille for tomme tribuner for første gang nogensinde.
  • De uafhængige eksperter er mere brutale i deres kritik af indsatsen. De taler højt om at de tyske hospitaler langt fra har nok sengepladser, endsige respiratorer, til det forventede antal syge. Og de holder sig ikke tilbage med dystre prognoser – som da en af landets førende virologer, Dr. Christian Drosten, fra Berlins ledende hospital Charité advarede om dødsrater på op til 25 procent hos landets ældre.